Florin Cîţu: „Nu vrem să închidem economia, dar toţi trebuie să respectăm legea” VIDEO

Florin Cîțu, primul ministru al României, a făcut astăzi declarații de presă prin care justifică restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus.

31 mart. 2021, 15:55
Florin Cîţu: „Nu vrem să închidem economia, dar toţi trebuie să respectăm legea” VIDEO

Florin Cîţu susține că intenția Guvernului pe care îl conduce nu e de a opri economia, ci de a avea soluții în parte pentru fiecare localitate astfel încât pandemia să ia sfârșit.

Florin Cîţu: „Oamenii pot protesta, dacă nu încalcă legislaţia. Îi înţeleg pe români că au obosit”

„Nu vrem să închidem economia. Am vrut să avem soluții pentru a se folosi pentru fiecare localitate în parte. Este un mod de a calcula lucrurile. Am vrut să fie soluții în parte pentru că fiecare localitate are particularitățile ei”, a spus Florin Cîțu, în cadrul unei conferințe de presă.

Explicațiile premierului vin după trei zile de proteste consecutive în marile orașe din țară, inclusiv în București.

”În ianuarie, februarie, tot primeam întrebări de la jurnaliști referitoare la diferența dintre România și Europa. În Europa vedeam măsuri din ce în ce mai restrictive și în România aveam măsuri relaxate. De fiecare dată vă spuneam că mă uit la mai mulți indicatori. Numărul de cazuri confirmate, dar și la alți indicatori. (…) Am spus în acel momnt că nu se justifica nicio măsură, România are o strategie bună. Din păcate, începând cu luna martie a început să crească numărul cazurilor Covid, numărul persoanelor la ATI, numărul persoanelor decedate și numărul apelurilor la 112. Având în vedere toți acești indicatori am luat decizia de a avea consultări cu prefecții din toate județele, cu Asociația Municipiilor și Orașelor, cu Asociația Consiliilor Județene, pentru a găsi soluții pentru perioada următoare”, a declarat Florin Cîţu.

Florin Cîţu anunţă măsura care ar putea salva economia României: „Faptul că am arătat o cale clară şi credibilă ar trebui să ajute”

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern din 31 martie #FlorinCitu #CatalinDrula #VladVoiculescu #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Briefing de presă la finalul ședinței de Guvern din 31 martie#FlorinCitu #CatalinDrula #VladVoiculescu #SedintadeGuvern #PalatulVictoria

Posted by Guvernul României on Wednesday, March 31, 2021

Şeful Executivului a adăugat sunt reguli deja implementate care vor ajuta în contextul noilor măsuri, şi anume decalarea programului de muncă sau posibilitatea de telemuncă în sistemul public şi privat.

„În Bucureşti se aplică doar în week-end aceste măsuri, nu se vor aplica în timpul săptămâni. În acelaşi timp sunt regulile de anul trecut prin care se poate face decalarea orarului de muncă. Telemunca este în vigoare pentru cei din sistemul public şi din sistemul privat. Faptul că ceea ce aveam noi până la momentul acesta nu mai oprea răspândirea coronavirusului. România aveam anul trecut peste 4.000 de cazuri pe zi, acum are peste 6.000 zilnic. România are cele mai relaxate măsuri din UE. Pe lângă aceste măsuri, am venit cu măsuri care susţin mediul economic. Eu sunt cel mai conştient şi de aceea susţin că nu vreau să închide economia, dar avem nevoie de oameni sănătoşi pentru a avea o economie puternică, dar pentru a avea o economie puternică avem nevoie de oameni sănătoşi. Cifrele arată un deficit bugetar mai mic şi o creştere economică. Trebuie să avem răbdare în luna martie şi aprilie, dacă respectăm măsurile şi vom accelera campania de vaccinare, veţi vedea că în ciuda măsurilor, cum am zis anul trecut economia şi-a revenit, am avut creştere economică”, a conchis Cîţu.

Premierul Florin Cîțu a declarat că restricțiile din România vor mai dura și în luna aprilie. Cîțu spune că singura soluție pentru ridicarea acestora este vaccinarea.

„Creștere la buget mai mare de 10% și un deficit bugetar mai mic de ca anul trecu. Măsurile funcționează trebuie să respectăm măsurile în aceste două luni, martie și aprilie. Știți bine că sunt un liberal convins și dreptul de a protesta este un drept pe care îl au toți cetățenii. Un singur lucru le cer, să respectăm legea, putem avea opinii diferite, dar să respectăm legea.

Întrebat dacă se va prelungi programul magazinelor, Cîțu a declarat că acum nu, e nevoie să vedem o reducere a cifrelor. Singurul mod în care vorbim de realizare este o campanie de vaccinare de succes. Doar așa oprim pandemia, prin vaccinare”, a declarat Cîțu.


loading...