Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor. „Am semnat calendarul”

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, care a fost prima decizie pe care a luat-o după ce a preluat conducerea interimară a Ministerului Finanţelor. Tot astăzi, Alexandru Nazare, ministrul demis al Finanţelor, a avertizat că modul în care este întocmita rectificarea bugetară "poate antrena consecinţe economice şi politice importante, prin modificarea parametrilor angajaţi de Romania în relaţie cu Comisia Europeană".

12 iul. 2021, 15:20
Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor. „Am semnat calendarul”

Florin Cîţu, care a preluat postul de ministru interimar al Finanţelor, a vorbit despre măsurile ce vizează rectificarea bugetară.

„Am semnat calendarul pentru elaborarea proiectului rectificării bugetului de stat. În acest moment estimăm adoptarea Ordonanței cu privire la rectificarea bugetului de stat în perioada de 16 -20 august”, a anunţat, luni, premierul Florin Cîţu, după revocarea lui Alexandru Nazare.

Citeşte şi: Fostul ministru al Finanţelor, Alexandru Nazare, reclamă un deficit de 13 miliarde de lei: „Creşterea veniturilor nu egalează acest necesar. Este imperativ să facem economii”. Mesaj critic pentru premierul Cîţu

Florin Cîţu, prima decizie ca ministru interimar al Finanţelor. Alexandru Nazare trage un semnal de alarmă

Alexandru Nazare a prezentat date privind finanţele României, după ce premierul Florin Cîţu a decis să-l remanieze din funcţie.

„În analiza execuţiei la luna mai, transmisă premierului, evidenţiam un necesar de 13 miliarde lei pe partea de cheltuieli. Aceste cheltuieli trebuie obligatoriu acoperite până la sfârşitul anului, din care cel mai mare cuantum vizează domeniul sănătaţii. Veniturile sunt în creştere cu 23% faţa de aceeaşi perioadă a anului trecut, însă, indiferent de cât de optimist este scenariul economic, creşterea veniturilor nu egalează acest necesar de cheltuieli.

În respectiva analiza atrăgeam atenţia că este imperativ să facem economii, iar eventuale alocări pentru proiecte noi pot determina o creştere a deficitului asumat. Din suma vehiculată de 12 miliarde, care ar rămâne neutilizată la luna iunie, trebuie ţinut cont de faptul că 7 miliarde lei sunt fonduri europene. Aceasta suma nu poate fi considerată sub nici o formă economisită, dacă vrem să ajungem la prognoza de absorbţie pentru 2021.

În acest sens, este evident şi o formă de respect faţă de primari să facem bine calculele, înainte să discutam despre o sumă sau alta destinată programelor de investiţii, de altfel atât de necesare.

Rectificarea bugetară se elaborează de către Ministerul Finanţelor pe baza analizei gradului de încasare a veniturilor și a gradului de execuție a cheltuielilor pe primele 6 luni ale anului bugetar, precum și a propunerilor ordonatorilor principali de credite şi a actelor normative în vigoare.

Aceasta se aproba în Guvern, însă principiile ei pot fi prezentate în forurile de decizie ale partidului, pentru că modul în care rectificarea este întocmită poate antrena consecinţe economice şi politice importante, prin modificarea parametrilor angajaţi de Romania în relaţie cu Comisia Europeană şi partenerii internaţionali”, a explicat Alexandru Nazare printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Citeşte şi: Florin Cîţu, declaraţii contradictorii despre banii românilor. „Alocările de la buget nu se fac pe criterii politice. Modul în care se alocă banii se face la Guvern pe criterii politice”