Florin Cîţu, prima reacţie în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. „Se pare că nu este cel mai mare urs”

Florin Cîţu a declarat, miercuri, că a discutat cu ministrul Mediului despre cazul ursului împuşcat de prinţul austriac ce obţinuse derogare pentru a vâna alt animal sălbatic. Premierul a explicat că o anchetă este în desfăşurare.

05 mai 2021, 15:56
Florin Cîţu, prima reacţie în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. „Se pare că nu este cel mai mare urs”

Florin Cîţu, prima reacţie în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. Premierul a afirmat că vrea să obţină rezultatele anchetei în acest caz deoarece „nu toate informaţiile din spaţiul public sunt corecte”

„Am avut o discuţie cu domnul ministru. Înţeleg că există o anchetă. Vom vedea care sunt rezultatele. Se pare că nu toate informaţiile din spaţiul public sunt corecte, dar se pare că nu este cel mai mare urs. Vom vedea care sunt concluziile anchetei”, a declarat Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Citeşte şi: Şeful Asociaţiei Vânătorilor, despre găsirea vinovaţilor în cazul ursului împuşcat de prinţul austriac. „E foarte uşor de împuşcat ursul care n-a produs paguba”

Preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România a declarat pentru România TV că gestionarul fondului cinegetic şi însoţitorul acţiunii de vânătoare sunt cei care trebuiau să se asigure că ursul împuşcat de prinţul austriac este cel pentru care se obținuse derogare de la Ministerul Mediului. Mugurel Drăgănescu a explicat că este însă „foarte uşor de împuşcat ursul care n-a produs paguba”.

Citeşte şi: Cel mai mare urs din România a fost ucis de un prinț din Austria! Primise derogare pentru eliminarea unei alte ursoaice

Prințul austriac Emanuel von und zu Liechtenstein ar fi venit în România în luna martie. Contra unei taxe de 7.000 de euro, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de Ministerul Mediului din România pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula. În schimb, prințul nu a omorât ursoaica vizată, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților.

Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu, a precizat miercuri că au fost demarate deja verificări în acest caz.

„La nivelul Gărzii de Mediu am declanșat o anchetă încă din 29 aprilie. Am luat toate hârtiile, le cercetăm. Avem echipa în teren care verifica ce a fost împușcat, ce trebuia să fie împușcat. Aceste documente vor merge probabil către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Să vedem dacă evaluarea e făcută corect sau incorect. Vrem să mergem înainte cu poliția română, să identificăm cazul, să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv. Să vedem dacă documentele au fost întocmite corect. Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările privind pagubele făcute de ursoaică sunt reale. Categoric, se poate ajunge și la dosar penal, vrem să stopăm orice incident similar în viitor”, a declarat Berceanu la Antena 3.