Florin Cîţu promite primarilor 7 miliarde la rectificarea bugetară, înainte de alegerile din PNL: „Plătim la timp facturile, o premieră în ultimii 30 de ani”

Premierul Florin Cîţu este în competiţie cu Ludovic Orban pentru funcţia de preşedinte al PNL, alegerile fiind programate pentru 25 septembrie, iar şeful executivului caută să îşi atragă cât mai multe voturi alocând fonduri primarilor liberali.

25 iun. 2021, 10:19
Florin Cîţu promite primarilor 7 miliarde la rectificarea bugetară, înainte de alegerile din PNL: „Plătim la timp facturile, o premieră în ultimii 30 de ani”

Florin Cîţu a publicat vineri un mesaj pe pagina sa de Facebook, prin care anunţă că va aloca nu mai puţin de 7 miliarde de lei primăriilor, la rectificarea bugetară, care va avea loc, cel mai probabil, înainte de alegerile interne.

„Toate investițiile aflate în derulare vor merge mai departe. Plătim la timp facturile, o premieră în ultimii 30 de ani.

Alocăm șapte miliarde de lei pentru proiectele care vizează drumuri județene și comunale care nu pot fi finanțate nici prin fonduri europene, nici prin PNRR sau alte surse. România trebuie să treacă la etapa următoare, trebuie să avem drumuri asfaltate în toată țara!” a scris Cîţu pe Facebook.

Premierul Florin Cîţu a anunţat miercuri că toate lucrările de investiţii prin PNDL vor fi finanţate de Guvern, iar facturile conforme vor fi achitate, precizând că restanţele vor fi plătite imediat după rectificarea bugetară obişnuită, la mijlocul anului.

„Toate lucrările de investiţii prin PNDL vor fi finanţate de Guvernul României, conform legii. Ultimele tranşe de plată se referă la facturile depuse până în 15 iunie, care vor fi achitate etapizat până la 20 iulie. Plăţile restante vor fi achitate imediat după rectificarea bugetară obişnuită, la mijlocul anului. Îi asigur pe toţi aleşii locali că toate facturile conforme vor fi achitate şi reafirm îndemnul de a lucra pentru a avea posiblitatea să decontăm cât mai mult”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Florin Cîţu va aloca fondurile suplimentare după rectificarea bugetară din august, cu o lună înainte de alegerile din PNL

Vestea că fondurile din PNDL s-au terminat deja a fost primită diferit de primari. Pentru edilii de comune, problema nu e gravă, dar situația se schimbă când vine vorba de investiții mai mari, cum sunt cele din municipii.

„E o mare nebunie, ne blochează investițiile”, susține primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD). Acesta este și președinte executiv al Asociației Municipiilor din România.

Edilul dă exemplu o situație concretă. Colegiul Național „Mihai Eminescu” trebuia finalizat prin PNDL până la începerea noului an școlar. Suma rămasă de investit era de 4 milioane de euro.

„Iată că rămânem fără bani. Elevii și profesorii i-am mutat în alte clădiri, așteaptă cu sufletul la gură să se mute în toamnă și nu o să reușim să finalizăm o astfel de lucrare crucială pentru educația buzoiană. Vă dați seama că în momentul acesta și constructorul va ajunge la noi și ne va bloca”, afirmă primarul pentru Europa Liberă.

Nu crede în promisiunea Guvernului că banii vin la rectificare. Clădirea trebuia renovată până la 1 septembrie, iar sumele de la rectificare nu ajung mai devreme de luna septembrie.

„O asemenea hârtie putea spune: nu putem plăti trei luni, până la rectificare. Dar nu există vreun angajament luat de ministru”, a declarat președintele executiv al AMR.

Emil Drăghici este președintele Asociației Comunelor din România. „E o falsă teamă că nu vin banii”, crede Drăghici, care este primar independent în comuna Vulcana Băi din județul Dâmbovița. El susține că banii vor veni la rectificare, ca în fiecare an.

„Lucrările nu ar trebui să se oprească. Constructorii trebuie să lucreze din plin pentru că își vor lua banii. Cine are bani în buget poate plăti de acolo. Sau te înțelegi cu constructorul”, a spus Emil Drăghici.

Citeşte şi: Ludovic Orban, avertisment despre explozia preţurilor materialelor de construcţii. „Tot mai mulţi constructori vor opri lucrările. E un subiect grav”