Florin Cîţu reacţionează după ce Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk. „Va atrage cel mai sever răspuns”

Florin Cîţu, preşedintele Senatului, a declarat că recunoaşterea de către Rusia a "independenţei" regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internaţional.

22 feb. 2022, 09:08
Florin Cîţu reacţionează după ce Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk. „Va atrage cel mai sever răspuns”

Florin Cîţu a precizat că decizia Moscovei va atrage cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale.

„Condamnăm cu fermitate recunoaşterea de către Rusia a regiunilor Doneţk şi Lugansk ca independente. Aceasta este o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi va atrage cel mai sever răspuns al comunităţii internaţionale. România susţine cu fermitate suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, a scris Cîţu, marţi, pe Facebook.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

„Prin această decizie, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, care devin astfel golite de conținut. Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate ONU, amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale garantate de însuși Consiliul de Securitate ONU, încălcând deliberat principiile de drept internațional prevăzute de Carta ONU și de Actul final de la Helsinki.

Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei.România reafirmă și în acest context susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite”, a transmis Klaus Iohannis într-un comunicat.

Citeşte şi: Klaus Iohannis: „Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc decizia Rusiei!”

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, luni seară, decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Citeşte şi: Vladimir Putin a semnat în direct decretele de recunoaştere a regiunilor Doneţk şi Lugansk: „Ucraina este o ameninţare, nu putem să nu reacţionăm” VIDEO