Florin Cîţu recunoaşte că România şi-a vândut resursele de energie, în plină criză: „Sunt două măsuri care trebuie luate. Trebuie să învăţăm din această criză”

Preşedintele PNL Florin Cîţu recunoaşte că România a vândut deja cea mai mare parte a rezervelor de energie, astfel că va trebui să apeleze în continuare la importuri, la preţurile astronomice practicate de marii producători, în principal Rusia.

16 feb. 2022, 11:52
Florin Cîţu recunoaşte că România şi-a vândut resursele de energie, în plină criză: „Sunt două măsuri care trebuie luate. Trebuie să învăţăm din această criză”

Florin Cîţu susţine că autorităţile trebuie să înveţe din această criză şi spune că sunt avute în vedere două măsuri pentru ca rezervele de energie să nu mai poată fi înstrăinate.

„Companiile de stat din România ar trebui să nu le lăsăm să vândă pe piața externă, ci să ne ținem rezerve. Sunt două soluții pe care le susținem. Să plătești în prima lună o parte din contract și stoparea vânzării de energie, pe anul acesta s-a vândut deja. Trebuie să  învățăm din această criză”, a declarat Florin Cîțu.

Președintele PNL a mai declarat că atât timp cât partidul său se află la guvernare nu va exista un acord cu FMI.

„Ce pot să spun românilor este clar. Atât timp cât PNL se află la guvernare nu va exista un acord cu FMI. Am demonstram că putem să finanțăm în cele mai complicate condiții. Nu vom accepta un acord cu FMI”, a anunțat Florin Cîțu.

”Am văzut că sunt discuţii, nu ştiu exact, ideea este că ceea ce pot să le spun românilor este că, atâta timp cât PNL va fi la guvernare, nu va exista un acord cu FMI. Am demonstrat că ne putem finanţa în cele mai compolicate condiţii, nu vom accepta un acord cu FMI, chiar dacă acesta se va face.  PNL nu susţine un acord cu FMI”, a completat Cîţu.

Citeşte şi: Barometrul vizibilităţii miniştrilor – Premierul Ciucă şi Alexandru Rafila conduc topul popularităţii

Referitor la decizia CCR de a elimina obligativitatea purtării măștii în spațiile publice, Florin Cîţu spune că a venit ca urmare a unei erori comise de Guvernul condus de Ludovic Orban.

”Cred că trebuie să o puneți Guvernului care era atunci și nu a respectat pașii legali. Era un alt premier, un om care dă lecții acum. Acum așteptăm de la Guvern, dar sunt sigur că va fi pusă în aplicare decizia CCR în maxim 45 de zile”, a spus Florin Cîțu.

Cîţu, a afirmat că nu vede de ce propunerile sale privind scăderea TVA şi a contribuţiilor nu ar fi acceptate de PSD, el arătând că sunt discuţii în coaliţie.

Am discutat. Eu am spus de fiecare dată, cui vrea să asculte, că românii sau puterea de cumpărare a românilor este grav afectată în această perioadă, nu doar a celor din sectorul bugetar, şi atunci singurul mod prin care putem astăzi să îi ajutăm pe toţi românii este acela de a reduce contribuţiile cu cinci puncte procentuale. Astfel, imediat, dar imediat, ar intra mai mulţi bani în buzunarele românilor şi ar putea să folosească banii pentru plata facturilor, pentru a consuma în continuare, pentru a economisi, pentru ce doresc ei. Dar pe noi interesează o măsură care să meargă pentru toţi românii”, a mai spus Cîţu.

Citeşte şi: Adrian Câciu, anunț de ultimă oră legat de criza energetică! “Cred că săptămâna viitoare Guvernul va veni cu un mix de măsuri”