Florin Cîţu a dat marea veste: „Pe 1 iunie revenim la normalitate. Mergem mai repede decât ne-am programat”

Florin Cîțu a anunţat că România ar putea reveni la normalitate începând cu data de 1 iunie. "Aşa cum arată azi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârşitul lunii iulie", a precizat şeful Executivului.

05 apr. 2021, 12:04
Florin Cîţu a dat marea veste: „Pe 1 iunie revenim la normalitate. Mergem mai repede decât ne-am programat”

Premierul Florin Cîţu a anunţat că a luat măsuri pentru a accelera campania de vaccinare în aşa fel încât economia să poată fi deschisă începând cu data de 1 iunie.

„Cerusem o analiză din momentul în care am luat decizia referitoare la supermarketuri, ce se întâmplă cu traficul. Pe mine mă interesează în timpul zilei, la fiecare oră. De asta durează mai mult, e o analiză care să ia în calcul contextul. În perioada Paştelui magazinele sunt mai aglomerate. De aceea, analiza durează mai mult, ca să înţelegem implicaţiile măsurilor pe care le-am luat în ultima perioadă.

Astăzi voi anunţa constituirea unui comitet interministerial prin decizia premierului care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Vom începe! Acesta este primul jalon, prima borna pe care o punem pentru a reveni la normalitate”, a anunţat Florin Cîţu în cadrul unei conferinţe de presă.

Florin Cîţu, despre campania de vaccinare. Cinci milioane de români, vaccinaţi până la sfârşitul lunii mai

„Despre campania de vaccinare, sunt două luni foarte importante pentru noi – lunile aprilie şi mai – pentru că în aceste două luni vom aproape 8,3 milioane de doze de vaccin care intră în România.

Sunt foarte importante pentru că la finalul lunii mai ar însemna în cel mai pesimist scenariu să avem aproape cinci milioane de persoane vaccinate şi într-un scenariu mai optimist – 6,3 milioane.”, a mai spus Cîţu.

„Cinci milioane de persoane vaccinate este o cifră importantă pentru noi pentru reprezintă aproape 35 la sută din populaţia adultă care trebuie vaccinată şi este momentul important ca la sfârşitul lunii mai să vorbim despre revenirea economiei”, a mai spus Cîţu.

Florin Cîţu le cere aleşilor să promoveze vaccinarea

„Fac un apel la politicieni, la coaliţia de guvernare, la primarii aleşi, la consilierii judeţeni şi locali, cu toţii să meargă şi să prezinte datele din campania de vaccinare.
Toţi românii să ştie şi să aibă informaţiile la zi în ceea ce priveşte campania de vaccinare”, mai spus premierul.

Citşete şi: Gabriela Firea atacă guvernul Cîțu: ”Se cred mai presus de lege. Și-au pierdut orice credibilitate”

Guvernul cere ajutorul BOR pentru a sprijini vaccinarea

„Este nevoie de o implicare a Bisericii în această campanie de vaccinare, mai ales în mediul rural. E nevoie ca toţi românii din mediul rural să aibă aceste informaţii şi să se vaccineze”, a anunţat Florin Cîţu.

„Aşa cum arată azi lucrurile, vom avea dozele necesare pentru a vaccina 10 milioane de români la sfârşitul lunii iulie”

„Vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie. Putem vorbi clar de o redeschidere a economiei în totalitate”

„Mergem mai repede decât ne-am programat, dar este important ca toată lumea să vrea să se vaccineze. Dacă mergem să ne vaccinăm, întâi trebui să ne programăm pe plaforma de vaccinare, vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate. Avem dozele programate

Vom putea vorbi de 10 milioane de persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie”, a spus şeful Executivul.

„Sunt 70% dintre persoane adulte şi putem vorbi clar de o redeschidere a economiei în totalitate”, a dat asigurări Florin Cîţu.

Premierul a explicat că a discutat cu membrii CNCAV pentru ca la „mijlocul lunii aprilie să putem să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi”.

Florin Cîţu, despre cazurile de COVID şi evoluţia pandemiei . „Lucrurile s-au stabilizat”

„Lucrurile s-au stabilizat. Am luat nişte măsuri acum o săptămână, după ce m-am consultat cu primarii, preşedinţii de CJ, cultele religioase, şi aţi văzut că se poate să sărbătoreşti Paştele şi în această perioadă.

Am avut două exemple de două culte care au reuşit să facă acest lucru. Sunt sigur că aşa va rămâne în perioada următoare.

Aceste măsuri le-am luat după ce am discutat cu mai mulţi factori de decizie. Avem deja rezultate în sensul că, mă uit la evoluţia zilnică a cazurilor, şi am ajuns la un platou care se menţine de aproape o săptămână.

Dacă mă uit şi la procentele cazurilor confirmate şi mult mai important, pe Bucureşti avem iarăşi o stabilizare, chiar o scădere în ultimele zile.

Şi la Ilfov avem un platou. Timişoara scade. Judeţul Timiş scade. Deci măsurile au avut şi acolo efect”, a explicat premierul.

„Este o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi vaccinare”

„Măsurile pe care le-am luat funcţionează, dau roade şi, după cum vedeţi, ne uităm zilnic la date. Situaţia epidemilogică a ajuns la un platou. Aşteptăm o îmbunătăţire, dar nu se poate îmbunătăţi situaţia fără să păstrăm ceea ce avem acum”, a spus Cîţu.

„Situaţia în spitale este şi rămâne. Este o presiune pe sistemul de sănătate în acest moment. Putem să ajutăm doar prin respectarea măsurilor şi vaccinare”, a adăugat el.

Citeşte şi: Vaccin anti-Covid, produs în România? Anunţul făcut de Florin Cîţu: „Acest lucru confirmă”