Florin Cîţu se distanţează de aripa Orban din PNL. „Avem voturile necesare pentru a trece acest Guvern”

Florin Cîţu, preşedintele PNL, a anunţat, miercuri, înaintea negocierilor cu USR, că liberalii au făcut "un pas important" pentru a purta aceste discuţii cu partidul condus de Dacian Cioloş, în vederea formării unei coaliţii de guvernare.

03 nov. 2021, 12:58
Florin Cîţu se distanţează de aripa Orban din PNL. „Avem voturile necesare pentru a trece acest Guvern”

UPDATE

: Florin Cîţu a afirmat că „PNL construieşte o majoritate în jurul PNL, cu un premier de la PNL”. Liderul liberal nu a dezvăluit cine este persoana pe care o va propune pentru postul de şef al Executivului, afirmând că va discuta cu „Dacian Cioloş la interior, nu prin presă”.

Mai mult, preşedintele PNL a respins varianta unui premier din partea PSD.

„Avem o propunere clară. Majoritate în jurul PNL cu premier PNL. Haideţi să ajungem la negocieri. Nu poate să pice dacă nu ajungem la negocieri”, a spus Cîţu, adăugând că încă nu a stabilit o oră pentru negocierile cu PSD.

„Pentru noi, PNL, e foarte important, să ducem mai departe ce am pornit anul trecut. PNRR e linia roşie, nu se schimbă nimic. Avem un calendar pentru deficitul bugetar. Aceste lucruri nu se negociază. Orice ţine de o doctrină liberală nu se negociază”, a afirmat Cîţu

Întrebat ce ar alege între o alianţă între USR şi una cu PSD, Florin Cîţu a dat de înţeles că vrea oprirea crizei politice.

„Orice soluţie găsim pentru a rezolva acestă criză politică din punctul nostru de vedere este o soluţie bună pentru România”, a menţionat el.

Florin Cîţu a fost întrebat dacă este dispus să renunţe la postul de premier pentru a reface coaliţia. Preşedintele PNL a explicat că merge la negocierile cu USR pentru a discuta principii.

„Este o discuţie. Mergem acolo să discutăm principii, vedem ce au de spus colegii noştri. E un pas important făcut din partea noastră. Sunt câteva lucruri de la care nu abdicăm. Avem un program de guvernare foarte important. PNRR este deja negociat. Toate principiile liberale sunt pe masă”, a declarat premierul interimar Florin Cîţu.
Preşedintele PNL a dat de înţeles că nu are nevoie de voturile parlamentarilor liberali din jurul lui Ludovic Orban, pentru ca Guvernul să obţină învestitura.

„Avem voturile necesare pentru a trece acest Guvern, de aceea nu mai trebuie să discutăm cu colegii noştri (aripa Orban)”, a afirmat Florin Cîţu.

Citeşte şi: Azi este ziua negocierilor pentru formarea unei noi coaliţii. PNL alege între USR şi PSD. Propunerile de premier

Florin Cîţu: „Nu vom permite niciun fel de formă de populism care să arunce în aer stabilitatea financiară a României”

De asemenea, Florin Cîţu a dat de înţeles că PNL nu renunţă la postul de premier.

„Avem obiective clare în programul de guvernare de la care nu abdicăm, am negociat cu Comisia Europeană reforme clare de la care nu abdicăm. Nu vom permite niciun fel de formă de populism care să arunce în aer stabilitatea financiară a României.

Am spus foarte clar că mergem cu mandat de guvernare, ceea ce înseamnă premier de la PNL”, a explicat Florin Cîţu.

Întrebat dacă va accepta în componenţa coaliţiei miniştrii USR pe care i-a demis, Florin Cîţu a afirmat că „putem să discutăm acest lucruri după ce vom avea discuţia cu colegii de la USR”.

„Trebuie (negocierile) să dureze exact cât este nevoie pentru avea stabilitate şi un Guvern care să treacă România prin această perioadă.

Am discutat şi cu preşedintele Klaus Iohannis. Nu pot să vă spun ce discut cu preşedintele. Acum ne vedem cu USR, după aceea ne vom vedea şi cu PSD”, a conchis Florin Cîţu.

Citeşte şi: Ludovic Orban dă peste cap planurile liberalilor: Nu vom vota un guvern din care va face parte PSD