Florin Cîţu: Se negociază al doilea cel mai mare împrumut din istoria României. MFP: Nu avem în vedere contractarea niciunui împrumut

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, în contextul unei situaţii de criză.
Filip Stan
25 ian. 2018, 17:48
Florin Cîţu: Se negociază al doilea cel mai mare împrumut din istoria României. MFP: Nu avem în vedere contractarea niciunui împrumut

Vicepreşedintele PNL Florin Cîţu a anunţat joi că ministerul se pregăteşte să contracteze al doilea împrumut ca mărime din istoria României, în contextul unei crize. Împrumutul ar putea fi contractat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE), potrivit lui Cîţu.

”Ministerul Finanţelor Publice pregăteşte echipa de negociatori pentru a contracta un împrumut mare. Al doilea ca mărime din istoria României. Dragnea şi Vâlcov nu ne spun, încă, de unde vor lua împrumutul. FMI+BM+CE (dobânzi mai mici, dar reforme mai dure şi control) sau un grup de bănci private cu legături strânse cu o ţară vizitată recent de Liviu Dragnea (sic!)?”, a scris Cîţu pe pagina sa de Facebook.

Ministerul a anunţat oficial că nu are în plan contractarea unui astfel de împrumut.

”Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere contractarea niciunui împrumut de la organisme financiare internaţionale sau de la un grup de bănci private, interne sau internaţionale, în contextul unei situaţii de criză, asa cum fals s-a promovat în spaţiul public”, se arată în comunicat.

Ministerul Finanţelor anunţă în fiecare an programul de emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă şi externă pentru asigurarea necesităţilor de finanţare a deficitului bugetar şi refinanţare a datoriei publice, operaţiune realizată în fiecare an. Ministerul a anunţat deja necesarul de finanţare pentru anul 2018 şi instrumentele pe care intenţionează să le utilizeze prin „Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018”, publicat pe site.

Ministerul Finanţelor va împrumuta în 2018 aproximativ 50 de miliarde de lei de pe piaţa internă, similar cu nivelul propus pentru 2017, iar alte 4,5 – 5 miliarde de euro urmează să fie atraşi de pe pieţele externe, în creştere comparativ cu 2017.

”Potrivit programului indicativ, MFP intenţionează finanţarea necesităţilor la nivel guvernamental prin utilizarea instrumentelor de piaţă (emisiuni de titluri de stat pe piaţa internă, emisiuni de euroobligaţiuni), emisiuni de titluri de stat pentru populaţie şi trageri aferente împrumuturilor contractate de la instituţiile financiare internaţionale. Totodată, Ministerul Finanţelor Publice beneficiază de un rating suveran la nivelul gradului investiţional, acceptabil tuturor mediilor investiţionale, din partea celor mai importante agenţii internaţionale de rating (Moody’s, Standard & Pooor’s şi Fitch), cu o perspectivă stabilă. De asemenea, România se situează la unul din cele mai scăzute niveluri ale datoriei publice din UE, plasându-se pe un onorabil loc 5 în acest clasament, din totalul de 28 de state UE”, se arată în comunicatul publicat joi.

Postarea integrala a senatorului Florin Citu

“Criza romaneasca”, o certitudine!

Trebuie sa stiti adevarul. Un povestitor, care lucreaza intr-o institutie intr-o tara adevarata, partener strategic al Romaniei, mi-a aratat un document. L-am citit si sunt doua concluzii importante. Una ati mai auzit-o enuntata de mine dar a doua este informatie bomba.

Partenerii nostri strategici au dat verdictul.

Romania este in CRIZA. O criza care va ajunge la nivel de alerta la jumatatea acestui an.

“Criza romaneasca” (asa se vorbeste la Davos) se manifesta, conform partenerilor nostri in trei dimensiuni:

– criza politica si institutionala

– criza economica profunda generata de dezechilibre economice vizibile si usor de anticipat

– criza morala a societatii romanesti.

Cele trei dimensiuni ale “crizei romanesti” ofera motive de ingrijorare atat din punct de vedere al intereselor economice ale partenerilor nostri dar si din punct de vedere geostrategic si al functionarii statulului de drept.

Imi doresc ca masurile sugerate de materialul respectiv sa nu fie aplicate niciodata Romaniei.

Prestatia lamentabila, a nu mai putin de 2 guverne PSD in doar 12 luni, a generat o profunda criza de comunicare si credibilitate in ochii partenerilor nostri occidentali. Atacul la legile justitiei a intregit tabloul care arata ca Romania nu este guvernata.

Oamenii au dreptate. Asta este si parerea mea. PSD a generat in Romania anul trecut criza economica, politica si morala. PSD nu poate guverna Romania!

Si acum bomba. Ministerul Finantelor Publice pregateste echipa de negociatori pentru a contracta un imprumut mare. Al doilea ca marime din istoria Romaniei.

Dragnea si Valcov nu ne spun, inca, de unde vor lua imprumutul. FMI+BM+CE (dobanzi mai mici dar reforme mai dure si control) sau un grup de banci private cu legaturi stranse cu o tara vizitata recent de Liviu Dragnea (sic!)?

Recapitulam.

Romania este in CRIZA si deja se vorbeste in mediile occidentale de asa numita “criza romaneasca” (vezi lipsa Romaniei de la Davos, Bulgarii sunt acolo). Iar pentru a nu ne prabusi, Dragnea va lua un imprumut mare.

Intrebarea pe care ar trebui sa i-o puneti toti lui Liviu Dragnea: Dragnea, ai de gand sa faci un referendum inainte sa iei acest imprumut (al doilea ca marime din istoria Romaniei)?

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări