Florin Cîţu, supărat că Dan Barna a spus că „Mersul la mall să fie condiționat de vaccinare”

Premierul l-a criticat pe vicepremierul dan Barna pentru că a devoalat scenariile privind recompensele şi restricţiile pentru românii vaccinaţi/nevaccinaţi.

23 iul. 2021, 13:13
Florin Cîţu, supărat că Dan Barna a spus că „Mersul la mall să fie condiționat de vaccinare”

​Premierul Florin Cîţu s-a arătat deranjat de unele declarații făcute, vineri, de vicepremierul Dan Barna, în legătură cu unele măsuri care ar putea fi luate pentru creșterea ratei de vaccinare. Barna a spus că printre măsurile discutate în coaliție ar fi acordarea de stimulente sub formă de vouchere, dar și interzicerea de a merge la mall pentru persoanele care nu sunt vaccinate. Florin Cîţu a afirmat, în schimb, că au fost discuții în coaliție și că a avut impresia că acestea nu vor ajunge în spațiul public, însă recunoaște că sunt luate în calcul atât stimulente, cât și restricții.

„Am plecat cu impresia de la coaliție că toate scenariile ramân acolo”, a spus Cîțu. Acesta nu a vrut să comenteze aceste scenarii. „Nu are sens să comentăm scenarii. Eu m-am obișnuit să vin să vă spun ce decizii s-au luat. Așa sunt multe scenarii, hai să vedem deciziile pe masă”. Premierul a recunoscut, totuși, că sunt luate în calcul propuneri care vin și cu stimulente, și cu restricții.

Dan Barna: „La mall, doar persoanele vaccinate”. Bonusuri pentru vaccinare: vouchere sau tichete valorice pentru români

Dan Barna a anunțat vineri mai multe măsuri luate în calcul și discutate în ședința de coaliție. „Sunt două tipuri de măsuri: de încurajare a vaccinării, dar și pentru cadre medicale, pentru accesul la servicii neesențiale, să fie condiționată de vacinare. Mersul la mall, de pildă, să fie condiționat de vaccinare”, a spus Barna.

Pe de altă parte sunt analizate și stimulente. „Gândim toate variantele să convingem oamenii din mediul rural să mergem să se vaccineze. Se discută diverse variante de vauchere, stimulente, bonuri, tichete, nu bani direct. S-a discutat și posibilitatea unei loterii în utilaje agricole”, a mai precizat vicepremierul.

Adrian Streinu Cercel are veşti proaste: „Cei vaccinaţi cu schemă completă pot să ia şi să transmită virusul”

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat, joi, că aproape 16.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care peste 11.000 cu prima doză.

Potrivit CNCAV, 15.997 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, din care 11.170 cu prima doză.

În acelaşi interval, au fost raportate cinci reacţii adverse: trei la vaccinul Pfizer şi două la cel de la Johnson & Johnson. Alte 61 de reacţii adverse sunt în curs de investigare.

Dan Barna, în replică, spune că lupta din PNL dăunează guvernării: Reformele au fost amânate după Congresul PNL
Vicepremierul Dan Barna crede că lupta internă din cadrul Partidului Naţional Liberal afectează activitatea Guvernului deoarece multe dintre reformele propuse au fost amânate după Congresul liberalilor, dând ca exemplu pensiile speciale ale primarilor.

Dan Barna a fost întrebat, vineri, dacă afectează lupta internă din PNL activitatea Guvernului. „O afectează în sensul că multe dintre reformele pe care ni le-am propus în această primă parte au fost amânate după Congresul PNL, cel mai bun exemplu sunt pensiile speciale ale primarilor, despre care s-a spus foarte clar până după Congres acest subiect nu va putea fi discutat din punct de vedere al partenerului de coaliţie. Este un exemplu de situaţie care afectează nişte măsuri pe care le-au asumat în programul de guvernare”, a explicat Dan Barna.