Florin Cîţu, veşti proaste pentru bugetari: „Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii”

Fostul premier al României spune că orice creştere de cheltuială, în special una socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanţare.

07 dec. 2021, 12:55
Florin Cîţu, veşti proaste pentru bugetari: „Nu s-a discutat de nicio creştere de salarii”

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, la Senat, că în cadrul şedinţei coaliţiei de luni nu s-a discutat despre nicio creştere de salarii, el arătând că orice creştere de cheltuială, în special una socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanţare.
”Nu s-a discutat ieri de nicio creştere de salarii. Ştiţi foarte bine că există o reformă în PNRR, a salarizării, care va face legătura între performanţă şi venituri. Orice creştere de cheltuială, în special una socială, trebuie să aibă în spate o sursă de finanţare”, a spus preşedintele PNL.

Florin Cîţu, atacuri în rafală la adresa PSD pe tema bugetului, a pensiilor, a taxării marilor companii şi a certificatului verde
Fostul premier a continuat: ”Paradigma prin care noi am funcţionat în 2020 şi 2021 a fost să punem bani de investiţii, şi prin investiţii am avut creştere economică de 7% şi din acea creştere economică am putut plăti cheltuieli suplimentare. De aceea am avut bani anul acesta pentru a reduce factura la energie, pentru că am avut bani la buget(…) Dacă schimbi paradigma e posibil să nu mai fie venituri suplimentare la buget, pentru a creşte pensii şi salarii”, a afirmat el.

Potrivit lui Florin Cîţu, dacă se poate menţine deficitul, în cel pe care îl avem programat, orice se poate face.  ”O creştere a salariilor, doar în anumite sectoare, nu cred că este un lucru bun. Dacă vrei să umbli la salarii, tyrebuie să te uiţi la tot sistemul, pentru că numai atunci poţi vorbi de echitate. Ar trebui să ne uităm şi la cum legăm veniturile de performanţă şi aici ar trebui să avem nişte indicatori”, a arătat liderul PNL.

A fost aprobat documentul restricțiilor de Sărbători. Măsurile încep de vineri și sunt valabile o lună!
Florin Cîţu, despre discuţiile din coaliţie pe buget: Ministrul Finanţelor nu a prezentat o variantă de buget

Preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat, marţi, la Senat, că ministrul Finanţelor Publice nu a venit, luni, în şedinţa coaliţiei, cu o variantă de buget pe 2022 şi a precizat că deficitul bugetar a fost asumat, fiind o strategie pe care au discutat-o cu Comisia Europeană şi cu partenerii internaţionali.

”Vom vedea care este varianta de buget, nu avem astăzi”, a spus Cîţu, precizând că ministrul Finanţelor nu a venit în coaliţie cu această propunere de buget.  Despre discuţiile din interiorul coaliţiei, Cîţu a arătat că ”nu sunt niciun fel de poziţii antagonice”.

”Ne-am asumat deficitul bugetar. E o strategie pe care am discutat-o cu Comisia Europeană, cu partenerii internaţionali, o strategie apreciată şi premiată de agenţiile de rating”, a spus el. Despre deficit, Florin Cîţu a declarat că se pot face mai multe lucruri, fie Ministerul Finanţelor să găsească resurse suplimentare, sau să se facă o colectare mai mare.

”Anul trecut a crescut colectarea. Veniturile sunt mai mari cu 20 miliarde lei faţă de începutul anului şi fără să fie crescute taxele. Deci se poate. Avem dividende de la companiile de energie”, a mai spus Cîţu.