Florin Iordache critică desfiinţarea Secţiei Speciale. „Legea e strâmbă şi proastă. De ce se bagă politicul peste Justiţie?”

Florin Iordache, preşedintele Consiliului Legislativ, a declarat, joi, la România TV, că înfiinţarea Secţiei Speciale a fost "unul dintre marile câştiguri care a venit odată cu Legile Justiţiei". Fostul ministru al Justiţiei din timpul guvernărilor PSD a afirmat că politicul vrea să pună presiunea asupra Justiţiei prin desfiinţarea SIIJ.

18 feb. 2021, 23:08
Florin Iordache critică desfiinţarea Secţiei Speciale. „Legea e strâmbă şi proastă. De ce se bagă politicul peste Justiţie?”

Florin Iordache, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, a explicat în emisiunea „Punctul Culminant” prezentată de Victor Ciutacu că nu s-a „dezis” atunci când Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil legii privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

„Nu m-am dezis şi nu mă dezic nici în acest moment. Consider că unul dintre marile câştiguri care a venit odată cu Legile Justiţiei a fost tocmai înfiinţarea acestei Secţii Speciale. S-a văzut în anii în care a funcţionat şi a fost blocată de foarte multe ori că presiunea DNA şi ororile care au fost în Justiţie au fost tocmai pentru că a existat o presiune asupra judecătorilor.

De ce se vrea acum din nou politicul să pună din nou presiune, să desfiinţeze această Secţie? Mai bine ar avea un număr corespunzător de procurori pentru că altfel nu aflam, dacă nu exista această Secţie, nici de ororile de la Ploieşti cu Portocală, nici ce s-a întâmplat la Braşov, nici ce s-a întâmplat la Oradea”, a declarat Florin Iordache, care a fost catalogat de Stelian Ion, actualul ministru al Justiţiie, drept unul dintre „corifeii” care au înfiinţat  Secţia Specială.

Citeşte şi: Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv pentru desfiinţarea SIIJ. Florin Iordache, acuzat de trădare de Codrin Ştefănescu

Florin Iordache a explicat de ce Consiliul Legislativ, instituţia pe care o conduce, a dat aviz favorabil.

„Din păcate, avizul nefavorabil se dă în două cazuri: atunci când proiectul respectiv încalcă o directivă europeană sau Constituţia. E un aviz favorabil cu foarte multe observaţii. Legea aşa cum a fost adoptată este o lege strâmbă şi proastă”, a explicat fostul ministru al Justiţiei.

Întrebat dacă desfiinţarea SIIJ ar putea afecta independenţa Justiţiei, Florin Iordache a amintit că şi CSM a dat aviz negativ proiectului privind desfiinţarea Secţiei Speciale.

„Trebuia avizul CSM să fie un aviz obligatoriu. Din păcate şi avizul CSM este unul consultativ. Din păcate, această Secţie a fost creată la solicitatea judecătorilor şi procurorilor. (…) De ce se bagă politicul peste Justiţie?”, a mai spus Iordache.

Stelian Ion: Această anomalie juridică, creată cu nerespectarea unor principii fundamentale, a adus multe probleme

„Desfiinţarea SIIJ este un gest de normalitate. În 2017, câţiva corifei ai Justiţiei din acea vreme şi anume Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Şerban Nicolaea,  sub oblăduirea domnului Liviu Drangea gândeau înfiinţare acestei secţii şi într-o expunere de motive de câteva rânduri nu reuşeau să explice necesitatea înfiinţării secţiei decât în sensul că ea se impune. Trei rânduri au fost nevoie.

Justiţia nu începe şi nu se termină cu SIIJ. Sunt multe alte probleme, dar aceasta a fost o chestiune asumată prin programul de guvenrare pentru ridicare MCV. Toate organisemele europene – GRECO, Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană – în cadrul rapoartelor MCV au spus la unison că înfiinţarea acestei secţii speciale reprezenta un regres și la momentul respectiv reprezenta motiv de îngrijorare foarte mare. La acel moment, CSM a fost foarte vehement, în sensul în care înființarea SIIJ nu se impunea, și a dat aviz negativ.

Această anomalie juridică, creată cu nerespectarea unor principii fundamentale, a adus multe probleme. Iată câteva dintre ele: anumiți magistrați care au avut curajul să pornească anchete contra unor politicieni puternici sau să exprime puncte de vedere legate de atacurile de justiție au fost chemați la SIIJ, așa, ca din întâmplare, fostul procuror șef al DNA a fost pus sub control judiciar, infirmat de instanță, vicepreședintele Comisiei Europene a fost supus unei anchete, o minoră a fost oprită să meargă la părinți în străinătate” , a declarat ministrul Justiției.

„Este un moment de normalitate. Varianta propusă e ca dosarele SIIJ să fie trimise la unitățile de parchet după competența de materie: DIICOT, DNA sau Parchetul General CSM pare aparent împotriva desființării SIIJ, ce s-a solicitat au fost garanții suplimentare pentru magistrați, cu care nu suntem de acord nici noi, nici mare parte din magistrați” , a adăugat Stelian Ion.

Citeşte şi: Guvernul a aprobat proiectul de desfiinţare a Secţiei speciale