Florin Piersic, declaraţii EMOŢIONANTE despre Szobi Cseh

Szobi Cseh, unul din cei mai mari cascadori ai României, a murit vineri la vârsta de 71 de ani. 

01 aug. 2014, 10:18
Florin Piersic, declaraţii EMOŢIONANTE despre Szobi Cseh

Florin Piersic a mărturisit că Szoby Cseh a avut un rol extrem de important în cariera sa. „Vă spun adevărat, fără Szoby Cseh eu nu eram cascadorul actor. Atâta vreme cât el era alături de mine şi îmi spunea tu poţi să faci asta. Eşti pregătit şi fizic şi mintal. Fă-o, dar ascultă-mă pe mine. Exact ceea ce îţi spun eu asta să faci! Recunosc îl am ca pe un frate! Băiat necăjit, cum a fost, să ajungă cascadorul care pentru noi actorii era un exemplu”, a declarat recent  Florin Piersic. 

Cascadorul, actorul şi regizorul Szabolcs Imre Cseh s-a născut la 11 decembrie 1942, în oraşul Miercurea Ciuc (judeţul Harghita) şi a copilărit la Braşov.

Calităţile fizice le-a moştenit de la părinţi, mama sa fiind campioană de tenis, iar tatăl, deşi director de bancă, iubea sportul. În curtea casei construise terenuri de tenis.

După absolvirea studiilor secundare la Liceul Andrei Şaguna şi la Liceul Unirea din Braşov a urmat cursurile Institutului de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti, pe care le-a terminat în 1966, specializându-se şi în arte marţiale, gimnastică, scrimă, călărie şi alpinism.

În 1966 a fost angajat consilier de lupte cu ajutorul regizorului Sergiu Nicolaescu la Centrul Naţional al Cinematografiei, înfiinţând prima şcoală de cascadori din România. În perioada 1967-1979, a fost metodist la Studioul Cinematografic din Buftea, colaborând la toate filmele realizate de studiourile cinematografice române ce conţineau secvenţe de acţiune-lupte şi a făcut cele mai grele cascade, unele fiind unicat pe plan mondial.

Prima apariţie pe ecran a cascadorului Szobi a fost în anul 1970, în filmul ‘Mihai Viteazul – Unirea’, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei româneşti: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ş.a., în filmul ‘August în flăcări’ (1973), în regia lui Dan Piţa şi Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producţii străine sau coproducţii. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în ţară şi străinătate. 

În ţară, celebritatea i-a fost adusă de seria filmelor în care personajul principal era Mărgelatu: ‘Trandafirul galben’, ‘Misterele Bucureştiului’, ‘Masca de argint’, ‘Colierul de turcoaze’. A jucat ca actor în filmele: Die Lederstrumpferzählungen (‘Ultimul mohican’), episodul ‘Das Fort am Biberfluß’ (1969) – Pfeilspitze, Un comisar acuză (1973) , August în flăcări (1973) – film TV, Burebista (1980), Pruncul, petrolul şi ardelenii (1981), Grăbeşte-te încet (1981), Trandafirul galben (1982) – Buză de iepure, Misterele Bucureştilor (1983) – Buză de iepure, Ochi de urs (1983), Masca de argint (1985) – Buză de iepure, Colierul de turcoaze (1985) – Buză de iepure, Martori dispăruţi (1988), Doi haiduci şi o crâşmăriţă (1993), Inimă de ţigan (2007) – serial TV – Shoni.

Szobi Cseh a regizat filmul ‘Martori dispăruţi’ în anul 1988. În 1993, participă la filmările de la ‘Doi haiduci şi o crâşmăriţă’ iar la ‘Urmaşul’ se ocupă de mişcarea scenică.

Anul 2002 i-a adus diploma şi medalia de onoare din partea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, cu prilejul aniversării a 80 de ani de activitate a Academiei Naţionale de Educaţie Fizică şi Sport, pentru contribuţia adusă la dezvoltarea învăţământului, educaţiei fizice şi sportului în România.

În ultimii ani a stat mai mult în spatele scenei, fiind coordonatorul numerelor de cascadorie. S-a ocupat şi de mişcarea scenică în teatru (‘Operele complete ale lui WLMŞXPR’). A condus o asociaţie sportivă pentru copiii care au probleme de integrare în societate (Asociaţia ‘Gladiator’), a fost actor, regizor, sculptor (membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei D’Arte DaVinci), dar şi profesor universitar la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică ‘Ion Luca Caragiale’ din Bucureşti. A fost îndrumătorul echipei de cascadori profesionişti ‘Action Concept Team’, cu experienţă marcantă în filme, seriale TV, spoturi publicitare şi spectacole de televiziune.

La 5 mai 2010, ministrul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de preşedintele Traian Băsescu în noiembrie 2009.