Florin Piersic, în stare gravă. Medicii de la Institutul Inimii din Cluj: Are o infecție generalizată în organism, septicemie. Protezele de la genunchi mențin infecția

Imagini tulburătoare cu Florin Piersic in curtea spitalului Matei Bals, aceste este plimbat pe o targă între mai multe corpuri ale institutului pentru că deocamdată medicii încearacă să-i stabilească un diagnistic. Între timp, conducerea spitalului a transmis și un mesaj de ultimă oră. Medicii rămân rezervați în privința evoluției stării lui de sănătate din cauza infecției puternice, dar și a multiplelor boli de care suferă marele actor. Și medicii de la Institutul Inimii din Cluj au explica că actorul Florin Piersic are o infecție generalizată în organism, astfel că situația sa este gravă, fiindu-i pusă viața în pericol.
Alina Costache
08 mai 2024, 15:08
Florin Piersic, în stare gravă. Medicii de la Institutul Inimii din Cluj: Are o infecție generalizată în organism, septicemie. Protezele de la genunchi mențin infecția

Medicii de la Institutul Inimii din Cluj au explicat, miercuri, într-o conferință de presă, că actorul Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, are o infecție generalizată în organism, septicemie. }n prezent, actorul este internat la Institutul Matei Balș din București.

”Este internat pe o sectie normală, nu la ATI. Este cât se poate de stabil, poate comunica. Pe de altă parte este varsta, bolile cronice. Evaluare de la Matei Balș înseamna o evaluare multidisciplinară, inclusiv cardiologica și ortopedica. In momentul in care avem date noi vom reveni cu detalii.

La Institutul Matei Balș a venit pentru procesul infectios, dar nu este vorba doar despre asta. Va fi o evaluare completa. Este stabili, nu ii este pusa viata in pericol. Este pe tratament cu antibiotice, ce este mai bun pe piață”, a explicat medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul National de Boli Infectioase “Matei Bals”, la Romania TV.

Managerul Institutului Inimii din Cluj, Florin Crișan, și directorul medical, Adrian Molnar, au precizat că Florin Piersic a ajuns în 17 aprilie la Spitalul Militar din Cluj cu infecție generalizată în organism, care se extinsese în corp de la genunchi, unde a fost localizată inițial.

Deoarece infecția a afectat și inima actorului, unde avea implantat un stimulator cardiac, medicii de la Spitalul Militar au considerat că este indicat ca Florin Piersic să fie transferat la Institutul Inimii.

La Institutul Inimii s-a continuat tratamentul cu antibiotice și a fost transferat la Terapie Intensivă nu pentru că avea nevoie de îngrijire ATI, ci pentru a fi mai bine izolat, a mai explicat medicul. „Evoluția a fost lent favorabilă”, a precizat Adrian Molnar.

Citește și: Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii ar putea fi nevoiți să-i amputeze un picior actorului – surse

Medicul Roșianu este cel care i-a implantat stimulatorul cardiac în urmă cu 15 ani și tot el l-a operat pe Florin Piersic duminică.

”Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă.

În România există două centre care fac de rutină aceste intervenții – în București la spitalul Floreasca și la Cluj. Avem peste 130 de sonde extrase în timp fără nicio complicație majoră. (…)

În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în țară ca familie, sâmbătă dimineață făcând o ședință de lucru multidisciplinară, concluzia a fost foarte clară: trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție – proteza de genunchi și sondele de la inimă. Am decis să facem această manoperă după ce ne-am blindat cu o echipă extrem de bine formată – până duminică dimineață am reușit să strângem o echipă de 11 colegi.

În 45 de minute procedura a fost efectuată, timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de 3 minute, timp record. Procedura s-a desfășurat fără niciun fel de complicații”, a explicat medicul Horia Roșianu.

Starea de sănătate a celebrului actor este gravă, fiindu-i pusă viața în pericol. Medicii de la Cluj au precizat că protezele din organism mențin focare secundare de infecție, care nu pot fi tratate cu antibiotic. Acesta a fost și motivul pentru care la Cluj i-au fost scoase sondele de la stimulatorul cardiac de la inimă, implantat în urmă cu 15 ani și s-a decis transferarea lui la București unde urmează să-i fie scoasă proteza de la genunchi.

„E o situație gravă, da”, a precizat directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar.

Citește și: EXCLUSIV Medicul din Cluj-Napoca care l-a operat pe Florin Piersic, primele declarații după transferul actorului la București: „Noi treaba ne-am cam făcut-o”

El a adăugat că, după această operaţie, starea de sănătate a lui Florin Piersic era ameliorată.

”Pacientul a rămas în grija colegilor de la Terapie Intensivă (…) în ziua de luni, a Paşterului, am fost aici, l-am văzut împreună, l-am pansat, am reluat toată explorarea ecografică, toate lucrurile erau în ordine, iar starea clinică a maestrului Florin Piersic era deja ameliorată”, a explicat Horia Roşianu.

Doctorul Adrian Ştef a declarat,  în aceeaşi conferinţă de presă, că Florin Piersic a fost monitorizat în Terapie Intensivă 48 de ore.

”Pacientul a fost urmărit în terapie intensivă încă 48 de ore, în condiţiile în care a existat o echipă multidisciplinară care a evaluat continuu şi în dinamică şi a susţinut terapia şi monitorizarea. Am beneficiat de sprijinul colegilor noştri de la infecţioase, colegii de la ortopedie, colegii cardiologi care continuu ne-au susţinut cu ecografii, colegii radiologi, deci a fost o echipă pregătită care a asigurat o evaluare şi un tratament de specialitate adecvat. S-a decis transferul cu acordul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, aseară, după cum ştiţi. Nu a fost de urgenţă, a fost în condiţii de siguranţă, pregătit. În momentul în care am avut aeronava, s-a făcut transferul”, a mai transmis Adrian Ştef.

Marți seara, actorul Florin Piersic a fost adus de urgență de la Cluj la București cu un avion Smurd. Acum se afla internat la Spitalul de boli infecțioase Matei Balș pentru a primi tratament.

”Maestru Florin Piersic doreste sa transmita ganduri bune pentru toti admiratorii dumnealui si sa ii asigure ca „este pe maini bune”. Incepand din momentul internarii, 07 MAI ora 22:30, D-nul Florin Piersic se afla intr-o evaluare complexa legata de procesul infectios, care presupune abordare multidisciplinara(ortopedica, cardiologica). Este stabil la acest moment si se afla sub stricta supraveghere medicala. Nu putem face afirmații privitoare le evoluție, ținând cont de vârstă și de comorbiditati”, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Matei Balș.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Capital.ro
Vouchere pentru proprietarii de TERENURI. Se dau chiar și 20.000 DE EURO de persoană
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Marcel Ciolacu a luat decizia privind salariile a milioane de români!
Adevarul
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Ce i-a făcut Iancu Sterp lui Jador în momentul în care l-a văzut, după ce mama Geta l-a jignit
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Data la care intră alocațiile în luna iunie: Cu cât au crescut acestea în 2024 și care sunt condițiile pentru acordarea alocațiilor
Capital.ro
Decizie privind PUNCTUL DE AMENDĂ. Milioane de șoferi așteptau vestea cu sufletul la gură
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'