Florin Talpeş, Bitdefender: „Avem o criză de profesori de informatică”

Fiecare IT-ist a generat un surplus de peste 8.000 de euro net în economie. Avertismentul "părintelui" IT-ului românesc pentru domeniul cel mai productiv domeniu.

19 aug. 2021, 14:04
Florin Talpeş, Bitdefender: „Avem o criză de profesori de informatică”

Florin Talpeş, CEO şi cofondator, Bitdefender, atrage atenţia că sunt probleme în IT. „Semnalele industriei au fost neglijate. În şcoli se predă TIC, răspundem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc.

Aproape 200.000 de angajaţi din sectorul IT&C au ge­ne­rat un surplus de 1,65 mld. euro în primele şase luni ale aces­tui an (o medie de 8.250 de euro/angajat), aceasta fiind diferenţa dintre expor­turile şi importurile de servicii IT&C, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Chiar dacă apor­tul adus economiei de sec­torul-vedetă al ultimilor ani a cres­cut semnificativ, industria se con­fruntă cu un deficit acut de perso­nal, iar numărul de angajaţi nu creşte suficient de rapid pentru a veni în întâmpinarea nevoilor angajatorilor.„Informatica în gimnaziu nu e sprijinită su­ficient, e o criză de profesori de informa­ti­că şi deci în prea multe dintre orele de infor­ma­tică se face altceva. Iar statul a ignorat de la bun început oferta industriei de a o ajuta cu specialişti care să predea voluntar, să for­meze pro­fesori etc. Or, e cea mai bună şi mai na­turală resursă de profe­sori de in­for­ma­tică, dat fiind şi fap­tul că do­meniul evoluează foar­te repe­de. Iar în multe lo­curi în care se face ceva, de fapt nu se face infor­ma­tică, copiii nu sunt iniţiaţi în gân­direa şi teh­nicile din spatele infor­ma­ticii, ci se predă TIC, adică răspun­dem azi unei nevoi care exista acum 20 ani, de iniţiere în editoare de texte, tabele etc.“, a explicat Florin Talpeş, CEO şi cofon­da­tor al pro­du­cătorului de soluţii de se­cu­ri­tate informatică Bitdefen­der, unul dintre pri­mii antreprenori din IT din România de după Revoluţie. În opinia lui, sistemul public de învăţământ are pregătiţi puţini pro­fesori, iar dintre aceştia o bună parte nu ştiu informatică, ci Tehno­logia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (TIC).

Angajările în instituţiile publice, deblocate de Parlament. Cum pot fi ocupate posturile vacante

„Corpul profesoral actual nu a fost sprijinit de sistem să evolueze de la TIC la informatică. Iar semnalele industriei au fost neglijate“, a mai spus Florin Talpeş pentru ZF.

Anual, facultăţile din Româ­nia livrează circa 8.300 de absol­venţi de licenţă şi de mas­te­rat cu profil IT&C, care sunt imediat absor­biţi de angajatori. Nevoia de candidaţi este cel puţin dublă, însă numărul de absolvenţi nu poate creşte din cauza penuriei de profesori.

Pentru că IT-ul oferă cele mai mari salarii din economie în acest moment – salariul mediu din IT&C a ajuns la 7.200 de lei net pe lună, de două ori mai mare decât media pe economie -, mulţi dintre profesorii tineri se orientează spre mediul privat.

Claudiu Năsui, anunţ despre NEIMPOZITAREA salariului minim şi sprijinul pentru HoReCa

Cifrele sectorului IT&C. Cei 200.000 de angajaţi din IT&C au generat un excedent de 1,6 miliarde de euro în comerţul internaţional cu servicii din S1/ 2021:

► 206.000 de angajaţi (iunie 2021)

► 7.200 de lei net – salariul mediu (iunie 2021)

► 8.300 – numărul de absolvenţi de facultăţi cu profil IT&C

► 1,6 miliarde de euro – excedentul comerţului cu servicii IT&C în S1/2021

► 6,8% din PIB- contribuţia sectorului la PIB în 2020