Flutur: E un paradox când Guvernul USL închide aeroportul Suceava, iar UE finanţează modernizarea

Preşedintele PDL Suceava, senatorul Gheorghe Flutur, a declarat, luni, că este un paradox că Guvernul USL închide aeroportul din Suceava, anulând cursele Tarom, în timp ce UE finanţează cu 40 de milioane de euro modernizarea acestuia.

21 oct. 2013, 18:09
Flutur: E un paradox când Guvernul USL închide aeroportul Suceava, iar UE finanţează modernizarea

Gheorghe Flutur a declarat, pentru Mediafax, că este îngrijorat că prin anularea cursei Tarom Bucureşti – Suceava se desconsideră Bucovina în general şi turismul în zonă în particular.

„E o palmă dată turismului în Bucovina”, a spus Flutur, care a anunţat că va face o interpelare în Parlament pe această temă, o declaraţie politică, dar şi că iniţiază o scrisoare deschisă către premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care să fie semnată de toţi parlamentarii din zonă.

„Este un paradox: pe de o parte, Uniunea Europeană finanţează cu 40 de milioane de euro acest aeroport, care se adresează atât zonei de nord a României, cât şi regiunii Cernăuţi şi unor judeţe din Republica Moldova, iar pe de altă parte Guvernul USL îl închide. După logica guvernului USL ar trebui închisă Cetatea de Scaun, care se modernizează cu fonduri europene, sau mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa şi Dragomirna, unde s-au alocat fonduri europene”, a spus Flutur.

Liderul PDL a subliniat că premierul Victor Ponta a dat asigurări că nu se va suspenda cursa Tarom, dar că se pare că nici de această dată acesta nu se poate ţine de cuvânt.

Preşedintele CJ Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat, săptămâna trecută, că Tarom riscă să nu mai fie o ţintă pentru autorităţile sucevene dacă această companie va suspenda pe perioada iernii cursele spre Suceava, arătând că vor fi găsite firme private care să opereze de pe aeroportul sucevean.

El a subliniat că în 22 august preşedintele executiv al Tarom, Christian Heinzmann, a informat conducerea aeroportului sucevean că Tarom va continua să opereze cursele şi în perioada de iarnă, după ce CJ Suceava anunţase că achiziţionează un degivror nou.

Preşedintele CJ Suceava a arătat că a fost stabilită firma care va livra degivrorul şi că se lucrează şi la o variantă de montare a unui sistem de balizaj care poate ajuta aeronavele să aterizeze la Suceava, pe timp de ceaţă, care însă nu este la fel de modern ca acela ce va fi montat definitiv anul viitor.

El a spus că dacă Tarom renunţă totuşi la cursele din această iarnă va fi pus în aplicare un plan „B”, care presupune continuarea în forţă a lucrărilor de modernizare realizate printr-un proiect cu finanţare europeană.

„Intrăm foarte puternic pe timp de iarnă în lucrări. Practic, demolăm toată pista şi în primăvară turnăm asfaltul elastic şi vom finaliza mai repede proiectul”, a afirmat Nechifor.

Preşedintele CJ Suceava a mai spus că dacă Tarom nu reuşeşte să rămână cu aceste curse pe Aeroportul Suceava vor fi căutate alte variante.

„Sigur vom găsi companii private care să facă zboruri de pe Suceava dacă Tarom aşa înţelege să discute un proiect de interes naţional. Va beneficia de un tratament egal în faţa competitorilor săi”, a conchis Nechifor.

Premierul Victor Ponta declara, în 16 august, la Suceava, că Tarom nu ar trebui să renunţe la cursele interne, arătând că, din datele pe care le deţine, acestea sunt profitabile, iar Tarom ar trebui să rămână lider incontestabil cel puţin pe piaţa internă.

„Fără a intra în managementul privat, pe care îl susţin, cred că directorul general, domnul Heinzmann, până acum îşi face treaba foarte bine, eu cred că Tarom trebuie să-şi păstreze toate cursele interne, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, inclusiv dacă poate dezvolta noi curse spre Oradea, Baia Mare. Măcar pe piaţa internă Tarom trebuie să rămână un lider incontestabil. Pe piaţa internaţională, sigur, concurenţa e mult mai puternică şi trebuie să se încadreze în costuri”, afirma premierul.

Aeroportul Suceava este modernizat printr-un proiect cu finanţare europeană prin POS-Transporturi, contractul de execuţie fiind semnat în 9 august cu firma Tehnic Asist din judeţul Botoşani pentru modernizarea pistei de rulare, a balizajului, a turnului de control şi pentru amplasarea sistemului de navigaţie tip ILS, costul investiţiei fiind de 105 milioane de lei fără TVA.

Citeşte şi Ponta: Relaţiile politice cu SUA sunt aproape perfecte, vrem ca şi relaţiile economice să meargă la fel