FMI, anunţul care dă fiori omenirii: Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu

Fondul Monetar Internaţional anunţă că, în prezent, întreaga omenire se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu, avertizând că insecuritatea alimentară se va agrava.

30 sept. 2022, 11:16
FMI, anunţul care dă fiori omenirii: Lumea se confruntă cu cel mai grav şoc alimentar din ultimul deceniu

FMI, anunţul care dă fiori omenirii. Potrivit unui raport publicat de Fondul Monetar Internaţional, insecuritatea alimentară s-ar putea agrava din cauza blocajelor de aprovizionare, obstacolelor care stau în calea recoltelor din Ucraina şi a preţurilor ridicate la îngrăşăminte şi energie, transmite Bloomberg.

FMI, anunţ îngrijorător privind criza alimentară

Citeşte şi Lovitură pentru români privind facturile la curent. Avertismentul ANRE: Urmează facturi pe cinci luni la energia electrică

Potrivit Fondului Monetar Internaţional, actuala criză alimentară este cel puţin la fel de gravă ca cea din 2007, care a provocat probleme grave în aprovizionarea cu alimente şi multiple decese şi a generat turbulenţe sociale şi politice.

48 de ţări au fost indentificate ca fiind cele mai afectate de criză din cauza unor presiuni semnificative asupra balanţei de plăţi, insecurităţii alimentare acute, iar cele mai sumbre perspective sunt pentru regiunea Sahel şi alte părţi din Africa sub-sahariană. Pe lângă suferinţele umane, costurile pentru economiile acestor state sunt de ordinul miliardelor de dolari, mai transmite FMI.

„Efectele combinate ale creşterii preţurilor la alimente şi energie şi constrângerile de aprovizionare nu doar că reduc standardele de viaţă dar este posibil să majoreze sărăcia şi să reducă creşterea pe termen lung, fiind posibil să alimenteze turbulenţele sociale şi migraţia pe scară largă”, spun autorii raportului Bjorn Rother, Sebastian Sosa, Lukas Kohler şi Gaelle Pierre, potrivit Agerpres.

Autorii raportului mai spun că perspectivele extrem de incerte, diminuarea stocurilor de alimente şi prognozele negative cu privire la recoltele de orez vor afecta de asemenea pieţele.

În prezent, Fondul Monetar Internaţional se gândeşte la introducerea unu aşa-numite „ferestre pentru şocul alimentar”. Noua facilitate a FMI pentru ţările afectate de criza alimentară va fi disponibilă timp de 12 luni de la aprobare. Directorul FMI, Kristalina Georgieva, a spus săptămâna trecută că nu există îndoieli că boardul FMI va aproba, în curând, noua facilitate.

Citeşte şi Un kilogram de caşcaval ar putea ajunge 100 de lei. Petre Daea dă vina pe scumpirile din energie