FMI: Datoria Greciei trebuie redusă pentru ca al treilea pachet de asistență financiară să fie viabil

Fondul Monetar Internațional (FMI) ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria țării sustenabilă și pentru a-i permite să obțină finanțare de pe piețele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde, transmit Bloomberg și Reuters.

17 iul. 2015, 08:17
FMI: Datoria Greciei trebuie redusă pentru ca al treilea pachet de asistență financiară să fie viabil

Întrebată de postul francez de radio Europe 1 dacă FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistență financiară, în valoare de 86 de miliarde de euro (954 miliarde de dolari) pentru Grecia, Christine Lagarde a răspuns că FMI vrea să vadă programul ‘complet’ pentru Grecia și ce implică acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel încât acest pachet să fie viabil, susține oficialul FMI.

„Răspunsul este categoric nu”, a afirmat Lagarde, când a fost întrebată dacă acordul este viabil.

Băncile din Grecia se deschid luni, cu limită la extragere de 60 de euro pe zi

„Acest pachet complet are două părți: una care vizează reformarea semnificativă a economiei elene și cealaltă care se referă la acordarea finanțării și restructurarea datoriei”, a declarat șeful FMI, adăugând că țările europene ar trebui să acorde Greciei o perioada de grație de 30 de ani la rambursarea datoriilor europene precum și o extindere semnificativă a maturității împrumuturilor.

De asemenea, Christine Lagarde a apreciat că este „probabilă” deschiderea băncilor elene luni.

Liderii zonei euro au ajuns, luni, în unanimitate, la un acord cu privire la un nou program de asistență financiară ce va fi acordat Greciei de creditorii internaționali. Eurogrupul a cerut transferarea unor active elene în valoare de până la 50 miliarde de euro într-un fond independent. Jumătate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anunțat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Germania, cel mai mare contributor european la ajutorul acordate Greciei, se opune vehement unei eventuale ștergeri a datoriilor Greciei chiar dacă un studiu al Fondului Monetar Internațional arată că Grecia ar avea nevoie de o diminuare a poverii datoriei mai mare decât ceea ce au analizat până acum guvernele europene.

Răsturnare de situaţie în cazul Greciei: FMI atacă UE privind termenii planului de salvare

Întrebat despre opțiunea extinderii maturităților, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Finanțe, Martin Jaeger a răspuns că din punct de vedere tehnic, această opțiune există și că ar putea fi luată în considerare. „Însă aceasta nu va fi o soluție dacă duce la o reducere semnificativă a valorii datoriei deoarece la final aceasta nu ar fi altceva decât o ștergere pe ocolite a datoriei”, a spus Martin Jaeger. Acesta a adăugat că Germania ia în serios analiza FMI dar cu toate acestea autoritățile de la Berlin cred că se poate ajuta la o sustenabilitate a datoriei Greciei prin reforme structurale și creștere economică.

Camera inferioară a parlamentului german (Bundestag) va fi convocată vineri pentru a aproba demararea negocierilor pentru noul program. Analiștii apreciază că Angela Merkel va obține aprobarea Bundestagului având în vedere sprijinul de care beneficiază din partea partenerilor de coaliție social-democrați dar și din partea unor partide de opoziție. În schimb, cancelarul german se confruntă cu o revoltă în rândul propriului partid. În luna februarie a acestui an, cu ocazia votului pentru prelungirea celui de al doilea program de asistență acordat Greciei, un număr record de parlamentari conservatori au votat împotrivă, nemulțumiți de măsurile adoptate atunci de guvernul Tsipras.