FMI: Mai multe FONDURI din partea DONATORILOR pentru Ucraina

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a lansat joi un apel ţărilor donatoare să contribuie cu fonduri suplimentare pentru Ucraina, ameninţată cu intrarea în incapacitate de plată din cauza datoriilor externe.

11 dec. 2014, 20:46
FMI: Mai multe FONDURI din partea DONATORILOR pentru Ucraina

Purtătorul de cuvânt al FMI, William Murray, a reamintit că o misiune a instituţiei se află în prezent în Ucraina pentru a evalua nevoile financiare şi că prim-directorul general adjunct al Fondului, David Lipton, va merge la Kiev, probabil la sfârşitul săptămânii.

„Este important ca întreaga comunitate a donatorilor să se mobilizeze şi să aducă bani Ucrainei”, a menţionat el. FMI a ajutat la începutul anului în curs la punerea în aplicare a unui program de asistenţă financiară în valoare de 27 de miliarde de dolari, după ce o revoltă prooccidentală a răsturnat de la putere regimul prorus al preşedintelui Viktor Ianukovici, potrivit Agerpres.

Această sumă se dovedeşte însă insuficientă pentru a face faţă nevoilor acestei ţări, confruntată cu o secesiune sprijinită de Moscova, şi FMI a apreciat recent că Ucraina va avea nevoie de un ajutor suplimentar de 19 miliarde de dolari dacă războiul va continua în 2015.

Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a afirmat joi că Ucraina are nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată, în pofida ajutorului promis deja de Fondul Monetar Internaţional.

„Pentru a putea supravieţui acestei perioade dificile şi a evita intrarea în incapacitate de plată, avem nevoie de o conferinţă internaţională a donatorilor, adoptarea unui plan de restabilire la această conferinţă, precum şi de ajutor din partea partenerilor noştri occidentali”, a spus Arseni Iaţeniuk în plenul parlamentului de la Kiev