FMI şi-a redus estimările privind avansul economiei mondiale în 2015, până la 3,3%

Publicat: Joi, 09 Iulie 2015 17:25 // Actualizat: Joi, 09 Iulie 2015 17:25 // Sursa: romaniatv.net

Fondul Monetar Internațional (FMI) și-a redus, joi, estimările privind creșterea economiei mondiale în acest an, pentru a ține cont de impactul unei creșteri sub așteptări în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare în Europa din cauza crizei grecești, transmit Reuters și AFP.

Conform celor mai recente estimări ale FMI, Produsul Intern Brut mondial ar urma să crească cu 3,3% în acest an, față de 3,5% cât estima Fondul în luna aprilie, mai puțin decât avansul de 3,4% înregistrat anul trecut. În schimb, prognoza de creștere pentru 2016 a fost lăsată nemodificată la 3,8%.

Potrivit FMI, motivul principal al revizuirii perspectivelor globale este evoluția sub așteptări înregistrată de economia americană, cea mai mare economie a lumii. În primul trimestru al acestui an, economia americană s-a contractat, afectată de căderile masive de zăpadă, dar și de aprecierea dolarului. FMI se așteaptă ca pe ansamblul acestui an economia americană să înregistreze o creștere de 2,5%, față de un avans de 3,1% cât preconiza în luna aprilie.

În ceea ce privește zona euro, FMI se așteaptă în continuare la o relansare a activității economice, în pofida faptului că Grecia este pe punctul de a intra în incapacitare de plată și a părăsi zona euro.

FMI: Economia mondială riscă să rămână BLOCATĂ într-o perioadă prelungită de creştere redusă

"Evoluțiile din Grecia nu s-au tradus, până acum, într-o extindere semnificativă. Adoptarea la timp de măsuri adecvate ar trebui să permită gestionarea acestor riscuri dacă se vor materializa", susține FMI. În consecință, FMI și-a păstrat nemodificate estimările de creștere pentru zona euro în acest an la 1,5%.

În ceea ce privește economiile în curs de dezvoltare, FMI susține că acestea au fost afectate de scăderea prețurilor la materii prime, înăsprirea condițiilor financiare ca urmare a reechilibrării economiei chineze și factorii geopolitici. În aceste condiții, FMI și-a revizuit ușor în scădere, 0,1 puncte procentuale, estimările privind creșterea înregistrată în acest an de economiile în curs de dezvoltare, până la 4,2%. În schimb, în cazul economiilor emergente din Europa, în care este inclusă și România, FMI mizează în continuare pe un avans de 2,9%, atât în acest an cât și anul viitor.

FMI susține că în cazul economiilor în curs de dezvoltare politicile macroeconomice ar trebui să sprijine cererea. În multe dintre aceste țări, sprijinirea cererii ar trebui să fie făcută printr-o reechilibrare a politicii fiscale concentrată pe stimularea creșterii pe termen lung, grație reformei sistemului fiscal și prioritizării cheltuielilor.

În cazul României, Fondul Monetar Internațional mizează pe o creștere de 2,7% în acest an, urmată de un avans de 2,9% anul viitor.

loading...
5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
economie mondială estimări economie naţională FMI
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 iul 23:21
...impactul unei creșteri sub așteptări în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare în Citește mai departe…

...
09 iul 20:26
...sub așteptări în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare Citește mai departe… Citeste mai mult Source:: ...
09 iul 17:42
...unei creșteri sub așteptări în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare Citește mai departe…

...
09 iul 17:36
Votează email 0 email
...în SUA, și totodată a atras atenția supra riscurilor de tensiuni financiare Citește mai departe… Mai mult: romania tv ...
09 iul 17:32
...media="screen">
var td_blocks = []; //here we store all the items for the current page

//td_block class - each ajax block uses a object of this class for...
1
EUR
4.8079
RON
25 Feb
noapte 3 °
zi 20 °
Ultimele joburi adaugate
24 H