„Foamea invizibilă”, flagelul care afectează 2 miliarde de oameni. Cum se manifestă

Institutul internaţional de cercetări asupra alimentaţiei (IFPRI), cu sediul la Washington, avertizează într-un raport în legătură cu flagelul necunoscut al 'foamei invizibile', definită ca o carenţă de micronutrienţi, care afectează peste 2 miliarde de persoane din lumea întreagă.
Alina Costache
13 oct. 2014, 11:25

IFPRI publică anual o situaţie a locurilor unde este concentrată foamea şi în acest an pune accentul pe aspectul ‘crucial, dar adesea neglijat’ al acestei forme de malnutriţie, care apare la populaţiile a căror alimentaţie este săracă în nutrienţi esenţiali, relatează luni AFP.

Zinc, fier, iod, vitaminele A şi B sunt elemente care, consumate în cantităţi insuficiente, nu asigură o sănătate mulţumitoare şi o bună dezvoltare, explică IFPRI. Chiar dacă efectele foamei invizibile nu sunt evidente pe termen scurt, pe termen lung ele se dovedesc ‘devastatoare’, manifestându-se prin creşterea mortalităţii materne şi infantile, handicapuri fizice, slăbirea sistemului imunitar şi a facultăţilor intelectuale.

Topul alimentelor care păcălesc foamea

În mod paradoxal, surplusul de greutate sau obezitatea şi foamea nu sunt incompatibile, arată IFPRI, în acest caz intervenind un consum excesiv de ‘macronutrienţi’ (lipide, glucide).

Cele peste 2 miliarde de persoane afectate de foamea invizibilă în lume reprezintă ‘mai mult de dublul celor 805 milioane de persoane ale căror nevoi calorice nu sunt satisfăcute’, subliniază raportul, la care au colaborat Agenţia de ajutor pentru cooperare tehnică şi dezvoltare (ACTED – ONG francez), Concern Worldwide (ONG irlandez) şi Welthungerlife (ONG german).

‘Foamea invizibilă’ ucide anual 1,1 milioane de copii, din cele 3,1 milioane de oameni care mor în fiecare an de subnutriţie, apreciază studiul.

În afară de efectele asupra sănătăţii, ‘foamea invizibilă afectează sever economiile ţărilor, dăunând productivităţii muncii’ şi scăzând PIB-ul majorităţii statelor în dezvoltare cu 0,7 – 2%, afirmă IFPRI.

Organismul recomandă guvernelor să ‘mărească diversitatea alimentară’, făcând ca adaosul de zinc, fier şi vitamine esenţiale în alimente să fie obligatoriu în cursul prelucrării lor.

În privinţa foamei în lume, IFPRI constată o ameliorare în ţările în curs de dezvoltare din 1990, dar este de părere că situaţia rămâne ‘gravă’. Printre cele 16 ţări cel mai grav afectate, potrivit datelor strânse între 2009 şi 2013, două prezintă o situaţie ‘extrem de alarmantă’ şi se află în Africa orientală: Eritreea şi Burundi. În Africa subsahariană şi Asia de Sud se găsesc aproape toate ţările a căror situaţie este considerată ‘alarmantă’ – Laos, Mozambic, Niger, Madagascar, Sierra Leone, Zambia, Yemen, Haiti, Etiopia, Ciad, Sudan, Sudanul de Sud, Insulele Comore şi Timorul oriental

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Animalul care merge la export. Carnea lui ajunge într-o țară unde aproape că nu se consumă deloc
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
Playtech.ro
De unde provine carnea cu care sunt pregătiți celebrii mici de la Ciotoianu. Secretul care îi face atât de gustoși
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Codurile secrete de pe TikTok ale principalilor candidați la prezidențiale. Cum sunt manipulați algoritmii prezidențiabililor
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Țeapa cu brânza. Cum verifici dacă e plină de amidon. Metodă simplă
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
Vești de ULTIMA ORĂ despre Mihai Leu, din spital. A fost detubat și...
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a renunțat la bancomat. Decizie pentru cei care au cont și card la bancă. Cum veți putea retrage cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici