Fostul preşedinte al Iranului sfidează decretul liderului suprem: Vrea să fie din nou preşedintele ţării

Mahmoud Ahmadinejad, fostul preşedinte iranian, participă la alegerile prezidenţiale, sfidând un decret al liderului suprem al Iranului.

12 apr. 2017, 20:16
Fostul preşedinte al Iranului sfidează decretul liderului suprem: Vrea să fie din nou preşedintele ţării

Mahmoud Ahmadinejad, fostul preşedinte iranian, s-a înregistrat în calitate de concurent în alegerile prezidenţiale din luna mai, sfidând un decret al liderului suprem al Iranului, Ayatollah Ali Khamenei, care îi interzice acest lucru, informează The Guardian.

Decizia surprinzătoare a lui Mahmoud Ahmadinejad de a participa la cursa prezidenţială din Iran răstoarnă previziunile iniţiale ale alegerii lui Hassan Rouhani, ce a negociat acordul nuclear cu marile puteri ale lumii, în funcţia de preşedinte.

Ahmadinejad devine astfel singurul politician iranian de profil înalt care va sfida liderul suprem, Ayatollah Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt de spus în chestiunile de stat, potrivit Mediafax.

Citeşte şi Avertisment înspăimântător al Rusiei şi Iranului: De acum încolo …

Mahmoud Ahmadinejad, un conservator, a păstrat tăcerea de la încheierea mandatului său şi alegerea preşedintelui moderat Hassan Rohani în iunie 2013, în 2015, fostul preşedinte iranian şi-a anunţat revenirea pe scena politică, lansând un site oficial, înaintea alegerilor legislative din Iran.

Fostul Guvern al lui Ahmadinejad este suspectat de delapidări cu petrol, principala sursă de venit a Iranului, în contextul în care ţara era vizată de sancţiuni economice occidentale din cauza programului său nuclear controversat. În plus, dublul mandat al lui Ahmadinejad a fost marcat de tensiuni diplomatice cu ţări din Occident şi reprimarea mişcării de contestare în cursul realegerii sale în iunie 2009.