Focar de hepatită A într-un cartier buzoian: 30 de copii şi adolescenţi au contactat virusul

Hepatita A, cunoscută şi sub numele de "boala mâinilor murdare", a fost confirmată serologic la 33 de persoane din cartierul Simileasca din municipiul Buzău, fiind vorba de copii şi adolescenţi cu vârste între 1 şi 16 ani. Dintre aceştia, 23 sunt internaţi în spital.

16 oct. 2014, 08:48
Focar de hepatită A într-un cartier buzoian: 30 de copii şi adolescenţi au contactat virusul

Primul caz a apărut în 19 septembrie, însă boala a fost asociată cu o altă afecţiune, fapt ce a împiedicat diagnosticarea şi tratarea, favorizând răspândirea acesteia.

„Gradul de sanitaţie a zonei este de înalt risc epidemiologic, la fel şi gradul de receptivitate a populaţiei, în locaţia respectivă habitând un număr de peste 500 de persoane, din care 200 copii”, a precizat DSP Buzău într-un comunicat de presă.

ALERTĂ la o şcoală din Vâlcea, după descoperirea unui focar de hepatită A

Potrivit directorului executiv al DSP Buzău, dr.Daniela Dumitru, toţi copiii şi adolescenţii din comunitate au fost testaţi serologic.

„Au fost efectuate dezinfecţii la domiciliile copiilor îmbolnăviţi, precum şi în colectivităţile frecventate de aceştia, au fost demarate acţiunile de imunoprofilaxie specifică adresată copiilor contacţi direcţi, în paralel cu investigarea serologică a contacţilor receptive, au fost iniţiate acţiuni de educaţie sanitară şi instruire cu privire la conduita în vederea limitării îmbolnăvirilor. De asemenea, 78 de elevi ai Şcolii nr. 14 din Simileasca au fost vaccinaţi împotriva hepatitei A. Deocamdată s-au primit 100 de doze de vaccin de la Ministerul Sănătăţii, urmând ca, în scurt timp, să se mai primească alte 100 de doze”, a mai spus sursa citată.