Focar de pestă porcină africană, confirmat în judeţul Sălaj

Publicat: Marţi, 24 Iulie 2018 12:39 // Actualizat: Marţi, 24 Iulie 2018 12:39 // Sursa: romaniatv.net

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat în Sălaj, în cazul a două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ cu Satu Mare şi Bihor, autorităţile judeţene stabilind, marţi, o serie de măsuri privind combaterea bolii.

"Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj s-a întrunit marţi, 24 iulie, în şedinţă extraordinară, sub coordonarea subprefectului Alexandru Vegh, pentru a adopta planul de măsuri în vederea combaterii bolii pestă porcină africană, din focarul confirmat la mistreţ, în Fondul de Vânătoare 30 Carastelec, pădurea Meja, comuna Măerişte", se arată într-o informare de presă dată publicităţii, marţi, de Instituţia Prefectului Sălaj.

Potrivit sursei citate, prin planul de măsuri adoptat au fost stabilite o zonă infectată, în jurul punctului unde au fost găsite cadavrele, respectiv o zonă de control, pe o arie mai largă.

"În zona infectată toţi porcii domestici din exploataţii trebuie să fie ţinuţi în adăposturile lor sau în alte locuri unde pot fi izolaţi de porcii sălbatici, care nu trebuie să aibă acces la niciun produs susceptibil de a intra apoi în contact cu porcii din exploataţie. De asemenea, niciun porc nu are voie să intre sau să iasă din exploataţie, cu excepţia autorizării autorităţii competente, ţinând seama de situaţia epidemiologică", se arată în informare.

De asemenea, pentru fondurile de vânătoare din zona infectată au fost stabilite o serie de măsuri care prevăd, printre altele, suspendarea vânătorii pentru toate speciile; interzicerea utilizării de cereale recoltate din zona infectată în hrana porcilor domestici; suspendarea administrării de hrană la locurile de hrănire a mistreţilor, cu excepţia zonelor în care s-au semnalat pagube în culturile agricole; interzicerea circulaţiei animalelor domestice prin incinta pădurilor, inclusiv transhumanţa; interzicerea accesului, din orice motive, a persoanelor neautorizate în aceste păduri.

Măsurile stabilite vor fi implementate de către Unitatea operaţională locală din cadrul Centrului local de combatere a bolilor transmisibile ale animalelor şi zoonozelor (CLCB) la nivelul judeţului Sălaj.

Judeţul Giurgiu se află sub cod roşu de atenţionare privind posibilitatea apariţiei pestei porcine africane, autorităţile luând o serie de măsuri pentru prevenirea acesteia, conform directorului Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, Liviu Florescu.

Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
focar de pesta porcina pestă porcină africană Sălaj
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.7576
RON
21 Feb
noapte 3 °
zi 13 °
Ultimele joburi adaugate
24 H