Focar de rabie la bovine în comuna Brâncoveneşti

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş a anunţat miercuri apariţia unui focar de rabie la bovine în satul Idicel Pădure, comuna Brâncoveneşti, motiv pentru care s-a dispus interzicerea mişcării animalelor în şi din zonă pentru o perioadă de 30 de zile.

02 oct. 2013, 10:01
Focar de rabie la bovine în comuna Brâncoveneşti

Potrivit unui comunicat de presă al DSVSA Mureş, declararea focarului de rabie a fost făcută de Primăria Brâncoveneşti, în a doua parte a lunii septembrie, când s-a făcut ancheta epidemiologică şi s-a elaborat planul de măsuri, informează Agerpres.

„În focarul de boală au fost identificate toate animalele şi au fost vaccinate de necesitate animalele susceptibile în vârstă de peste două luni. Toate animalele din focar au fost puse sub observaţie pentru o perioadă de 14 zile şi s-a dispus interzicerea mişcării animalelor în şi din focar pentru o perioadă de 30 de zile. Conform legislaţiei în vigoare, au fost înştiinţate dispensarul uman din localitate asupra persoanelor care au venit în contact cu animalul depistat pozitiv şi Direcţia de Sănătate Publică. Avertizăm pe această cale toţi cetăţenii să evite contactul cu animalele moarte, cu animalele care prezintă semne nervoase şi să anunţe medicii veterinari”, se precizează în comunicat.

DSVSA Mureş a subliniat că este important de ştiut că vulpile reprezintă „un rezervor permanent de virus rabic” şi a atenţionat populaţia să nu intre în contact cu acestea şi nici cu cadavrele acestora.

„În lunile octombrie şi noiembrie este planificată vaccinarea antirabică a vulpilor, cu momeli vaccinale antirabice, prin distribuire manuală la vizuini, în jurul localităţilor, a cursurilor de apă, precum şi o distribuire aeriană care va cuprinde întreg judeţul. Tot începând din luna octombrie până la sfârşitul anului, va avea loc vaccinarea antirabică a tuturor carnasierelor din gospodăriile populaţiei, acţiune obligatorie şi efectuată de către medicii veterinari din teritoriu”, a mai subliniat DSVSA Mureş.