Foloseşte asta pentru a ţine ţânţarii la distanţă pe timpul verii

Suntem in toiul verii, si multi dintre noi ne gandim la concedii, excursii si iesiri in aer liber. Dar, ca in fiecare vara, iesirile in natura garanteaza intalniri de gradul III cu tot felul de ganganii enervante, printre care si mult-temutii tantari.
Iulian Tudor
27 iun. 2016, 08:15
Foloseşte asta pentru a ţine ţânţarii la distanţă pe timpul verii

Tantarii poarta unele dintre cele mai letale boli din lume, inclusiv Virusul Nilului de Vest, boala dengue si malaria, scrie secretele.com. Pentru preintampinarea acestor imbolnaviri, multi specialisti din domeniul sanatatii recomanda folosirea spray-urilor repelente impotriva tantarilor, dintre care majoritatea contin DEET, o chimicala puternica.

Citeşte şi Loţiuni pentru corp care ţin ţânţarii la distanţă

Pericolele expunerii la DEET

Extras din ziarul The Washington Post:
 
DEET (N-dietil-meta-toluamida), utilizat prima oara de catre Armata SUA, a intrat pe piata de larg consum cam prin anii 1950. Substanta poate provoca reactii alergice ale pielii, in special in concentratii de peste 50 la suta, precum si iritatii oculare. O analiza din 2013 asupra unui numar de 4.000 de apeluri catre centrele de gestionare a substantelor toxice a indicat faptul ca 450 dintre apelanti au necesitat interventie medicala dupa folosirea DEET pe piele, iar 2 dintre acestia au decedat in urma intoxicatiei. Cele mai multe cazuri de crize convulsive, probleme de vorbire, coma si alte efecte adverse grave s-au inregistrat in randul apelantilor care au ingerat substanta, au aplicat-o pe piele timp de cel putin trei zile la rand, sau au utilizat produse cu DEET intr-o concentratie de peste 95 la suta.
 
DEET este ingredientul activ din componenta mai tuturor spray-urilor repelente comerciale existente astazi pe piata, dar din pacate este o substanta chimica foarte toxica. Desi alunga intr-adevar foarte eficient tantarii, pulverizarea pe piele sau inhalarea acestor produse este foarte periculoasa. „Suntem de parere ca DEET si alti repelenti chimici nu ar trebui folositi decat in ultima instanta, in cazul in care metodele mai sigure nu dau rezultate”, sustine Urvashi Rangan, directorul Centrului pentru Siguranta Alimentelor si Sustenanta.
 
Din fericire, cercetarile specializate sugereaza faptul ca anumiti repelenti 100% naturali ar putea constitui o alternativa chiar mai eficienta la infama substanta DEET. Doua studii diferite au descoperit faptul ca uleiul esential de eucalipt este cel putin la fel de eficient in indepartarea tantarilor.
 
Ce spun cercetarile
 
Intr-unul dintre studii, ale carui rezultate au fost publicate in Jurnalul Asociatiei Americane pentru Controlul Tantarilor, cercetatorii au examinat eficienta a trei tipuri diferite de repelenti pe baza de eucalipt impotriva speciilor de tantari Anopheles gambiae si Anopheles funestus. Aceste doua specii sunt cele poarta parazitul letal al malariei pe teritoriul Africii Subsahariene. Participantii la studiu au aplicat substanta pe pielea picioarelor, fiecare aplicatie ferindu-i complet de intepaturile de tantari pe o durata cuprinsa intre 6 si 7,75 ore.
 
Intr-un alt studiu, desfasurat de Scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala, a fost testat un amestec alcatuit in proportie de 30% din ulei esential de eucalipt , substanta respectiva fiind comparata cu doi alti repelenti naturali si un repelent pe baza de DEET. Substantele au fost testate pe rand impotriva tantarului anofel. Ceilalti doi repelenti naturali, printre care si unul obtinut din arbore de Neem, s-au dovedit ineficienti in prevenirea muscaturilor de tantari. O alta substanta cu continut de DEET 15% s-a dovedit mult mai eficienta, oferind protectie impotriva intepaturilor in 85 dintre cazuri. Cel mai bun dintre toate, in schimb, a fost uleiul de eucalipt, care a oferit o protectie de 97% timp de peste 4 ore de la aplicare.
 
De ce ulei de eucalipt?
 
Acest ulei esential este extras din arborele de eucalipt si este originar din Nord-Estul Australiei. Se speculeaza ca proprietatile sale repelente pentru tantari s-ar datora principalului ingredient activ continut, p-menthane-3,8-diol sau PMD. Acesta impiedica tantarii sa detecteze prezenta oamenilor si acopera complet unele semnale olfactive precum dioxidul de carbon si acidul lactic.
 
Multe dintre produsele existente astazi pe piata contin PMD fie in forma naturala sau sub forma de inlocuitor sintetic derivat. Bineinteles, poti la fel de bine sa cumperi uleiul esential in forma pura si sa il folosesti la prepararea propriului tau spray repelent. Doar ai grija ca substanta sa nu intre in contact cu ochii, intrucat poate provoca iritatii. ChemicalWatch, in schimb, catalogheaza PMD-ul ca facand parte din categoria substantelor cele mai putin toxice.
 
Reteta de preparare a repelentului de insecte 100% natural
 
Desi, dupa cum am spus, poti gasi un astfel de repelent si in magazine, uneori se poate intampla ca substanta activa sa fie o versiune sintetica sau pe langa ingredientele naturale sa se mai strecoare si alte ingrediente mai putin sigure. Asa ca de ce sa nu iti prepari propriul tau repelent, mai ales din moment ce se prepara usor si rapid. 
 
Citeşte şi Cum scapi de ţânţarii din curte cu CAFEA

Ingrediente:

 
-25 de picaturi de ulei esential de eucalipt
 
-120 ml de alcool pentru frectie
 
-1 lingurita de extract de vanilie
 
-60 ml de ulei de cocos (optional)
 
Metoda de preparare:
 
o Amesteca toate ingredientele si depoziteaza preparatul intr-o sticluta cu pulverizator.
 
o Agita bine solutia inainte de folosire.
 
o Pulverizeaza solutia atat pe haine cat si pe piele (atentie, insa, uleiul poate pata!)
 
o Ai grja sa eviti contactul cu ochii.
 
o Aplica un nou strat la intervale de 4-6 ore.
 
Avand in vedere ca DEET-ul este foarte toxic, iar aceasta alternativa naturala este cel putin la fel de eficienta, ce alegi de-acum inainte pe post de repelent?

DailyBusiness
Nicușor Dan: Voi participa la orice dezbatere cu George Simion
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
Câți ani are Ilinca, soția lui George Simion: Nimeni nu se aștepta la asta!
Fanatik.ro
Variantă surpriză de premier dacă George Simion câștigă alegerile. Sociolog: “Călin Georgescu iese din discuție”
Capital.ro
Se retrage permisul auto în România. Șoferii care vor pierde carnetul în 2025. Nu poți contesta
Playtech.ro
Pensia anticipată cu penalizări: când o poți solicita și ce reduceri se aplică
DailyBusiness
PNL a decis să îl susțină pe Nicușor Dan în turul doi al alegerilor prezidențiale
Adevarul
Un economist din BNR explică prăbușirea leului după alegeri: „După ce au împins baba pe scări, PSD-iștii se retrag”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Locul sfânt, pierdut în codrii Moldovei. Comuniștii au încercat să-l transforme în fermă agricolă
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Mai puțini bani, mai rar! Cum se schimbă voucherele de alimente pentru românii cu venituri mici
Cancan.ro
Noi DETALII în cazul Mariei, tânăra de 20 de ani găsită în stare gravă după o petrecere cu șeicii din Dubai: 'Șchiopăta, iar un paznic era în spatele ei' 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Răsturnare de situație. George Simion s-a răzgândit. Funcția pe care o va avea Călin Georgescu: Exclus premier!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
Doi români plâng moartea fiului lor. Tânărul de 20 de ani a fost ucis cu sânge rece, pe o stradă din Italia: "De ce l-au omorât pe el? Fiul meu nu se va mai întoarce"
Când se măresc alocațiile copiilor. Ce trebuie să știe toți părinții
MediaFlux
Surpriză pentru pensionari: Statul oferă sume suplimentare lunare. Cine beneficiază și cât se acordă
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Alegerile în aer: contestația-bombă care aruncă România într-o criză democratică