Fondatorul AUR Dorin Marius Lulea a beneficiat de contracte cu statul prin încredințare directă pentru că licitațiile erau „aranjate”

Firma Ideal Proiect Architecture&Engineering SRL aparține, în procent de 70%, lui Dorin Marius Lulea, care este asociat cu Axinia Daniela-Luciana, soția unui vicepreședinte AUR, Axinia Daniel.

16 ian. 2024, 11:54
Fondatorul AUR Dorin Marius Lulea a beneficiat de contracte cu statul prin încredințare directă pentru că licitațiile erau „aranjate”

Firma „Ideal Proiect Arhitecture & Engeneering”, unde liderul AUR Dorin Lulea este și azi patron, iar George Simion a fost director, a ”câștigat” 30 de contracte cu instituții ale statului între anii 2017 și 2023, scrie newsweek.ro.

Printre instituțiile cu care firma lui Lulea a încheiat contracte din bani publici se numără Poliția de Frontieră Oradea, Poliția de Frontieră Giurgiu, Romsilva, Federația de Cantotaj, primăria Cernavodă, primăria Tunari, primăria Ștefănești.

Multe dintre contractele pe bani publici obținute de firma lui Lulea au fost luate prin încredințare directă, mai scrie sursa citată. Cu toate acestea, Lulea încearcă să pozeze în victimă și spune că a beneficiat de contracte cu statul prin încredințare directă pentru că licitațiile erau „aranjate”.

„Contractele cu valoare mică se încheie prin încredințare directă. Pe zona de proiectare, verificare, expertizare contractele sunt numai cu valori mici. Procedura în acest caz, ca în toată Europa, este una simplificată. Licitațiile se fac numai pentru achiziții cu valori ridicate. La licitații nu prea am participat deoarece aveam de lucru în privat, plus că fiind lucrurile aranjate se pierdea timpul”, a zis Lulea într-o discuție cu Newsweek România.

Cu toate acesta, firma „Ideal Proiect Arhitecture & Engeneering” a trăit din numeroase contracte din bani publici.

2017 George Simion era angajat ca Director de Marketing. Firma a obținut 13 contracte în valoare de 329.000 de lei din bani publici. Contractele au fost cu Consiliul Local al comunei Tunari (13.000 euro), Poliția de Frontieră (2.700 euro), Romsilva (2.700 euro),

2018 George Simion era angajat ca „Expert reurse umane”. Firma  a obținut 6 contracte din bani publici de 220.000 de lei. Contractele au fost cu Poliția de Frontieră Giugiu – 1.500 euro, primăria Hârșești, Ștefănești și, iarăși, primăria Tunari.

2019 George Simion era angajat Director de Marketing. Firma a obținut 9 contracte în valoare de 130.000 de lei. Contractele au fost cu Poliția de Frontieră Giugiu – 3.000 euro, poliția de Frontieră Oradea – 1.500 euro, APIA – 1.500 de euro.

2020 George Simion era angajat Director de marketing. Firma a obținut 2 contracte de 79.000 de lei. Unul cu Federația Română de Canotaj – 4.800 euro, unde a contribuit la realizarea autorizației de incendiu.

2021 George Simion iese din firma care a luat 5 contracte din bani publici de 420.000 de lei. Contractele au fost cu comuna Corbeanca (10.000 euro), orașul Cernavodă (21.000 euro).

2022 Firma a avut 4 contracte în valoare de 315.000 de lei. Contractele au fost în Bragadiru și Tunari.

2023 Firma a avut 4 contracte în valoare de 132.000 de lei.

 

„Astăzi, spre exemplu, investițiile private sunt prăbușite și majoritatea companiilor de proiectare licitează și au contracte cu statul, căci altele de vreo 3 ani nu mai există”, a spus Lulea pentru newsweek.ro.

Paradoxal, deși se plânge că licitațiile sunt trucate, iar țara e prăbușită, instituții bugetare precum Romsilva, primăria Tunari sau Poliția de Frontieră „se bat” să îi încredințeze contracte.

„Ca și expert tehnic și verificator am des solicitări deoarece numărul de specialiști este limitat în România, motiv pentru care suntem doar câțiva specialiști pe anumite domenii cum ar fi securitatea la incendiu la investiții mai complexe”, mai spun Lulea.