Tranzacţiile cu Fondul Proprietatea au asigurat 25% din piaţa bursieră românilor de la Swiss Capital

Firma de brokeraj Swiss Capital controlată de doi români, a realizat luna trecută tranzacţii de 361 de milioane de lei, adică peste 25% din rulajul total al Bursei de Valori Bucureşti. Swiss Capital, cea mai puternică firmă de brokeraj cu capital autohton, are drept clienţi fondurile de investiţii ale grupului american Elliott, care este cel mai mare acţionar al Fondului Proprietatea.

01 feb. 2012, 10:04
Tranzacţiile cu Fondul Proprietatea au asigurat 25% din piaţa bursieră românilor de la Swiss Capital

Tranzacţiile fondurilor Elliott cu acţiuni al Fondului Proprietatea au propulsat firma de brokeraj în postura de lider autoritar al pieţei intermediarilor la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), a doua clasată, sucursala din Bucureşti a ING Bank, realizând un rulaj de aproape patru ori mic (98,1 de milioane de lei) în ianuarie.

 

De altfel, „filiera americană“ a stat la baza succesului Swiss Capital şi anul trecut. Firma este controlată de Bogdan Juravle, unul dintre cei mai cunoscuţi brokeri din România, şi de omul de afaceri Sorin Apostol, fondatorul companiei, după ce acesta a răscumpărat-o de la colosul american Morgan Stanley.

 

În continuare topului pe ianuarie 2011 se situează BCR şi trei filiale de piaţă de capital ale băncilor Raiffeisen Bank (Raiffeisen Capital & Investment), Banca Transilvania (BT Securities) şi Banca Comercială Carpatica (Carpatica Invest).

 

Pe locul 7 se situează SSIF Broker Cluj Napoca, cu tranzacţii intermediate de 53,2 milioane de lei (3,8% din piaţă), urmează alte trei bănci (sau firme de brokeraj ale acestora) şi, abia apoi, cele mai puternice firme de brokeraj de retail din România (vezi tabelul).

 

Mai ales pariul pe intermedierea tranzacţiilor cu Fondul Proprietatea a adus prima poziţie brokerilor de la Swiss Capital şi la sfârşitul anului trecut, pe care, de fapt şi-a păstrat-o mai tot timpul anului 2011. Fondul Proprietatea a fost listat pe 25 ianuarie 2011 şi cel mai activ broker pe luna ianuarie anul trecut era tot Swiss Capital.

 

După un an, numai într-o zi, 26 ianuarie, compania americană de investiţii Manchester Secutities Corporation, din Grupul Elliot, a cumpărt acţiuni ale Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 63 de milioane de lei, adică aproape 1% din toate acţiunile FP. Împreună cu Beresford Energy Corporation, un alt fond de investiţii al Elliot Associates, Manchester Secutities are peste 13,5% din acţiunile FP.