Fondul Proprietatea confirmă reintrarea în insolvenţă a Hidroelectrica

Publicat: Miercuri, 26 Februarie 2014 12:57 // Actualizat: Miercuri, 26 Februarie 2014 12:57 // Sursa: romaniatv.net

Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al Hidroelectrica, a confirmat, miercuri, faptul că producătorul de energie a reintrat în insolvenţă, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al FP transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Curtea de Apel Bucureşti nu a publicat încă decizia în mod oficial, informează Agerpres. În comunicat, Fondul explică acţionarilor că decizia Curţii de Apel înseamnă casarea, pe motive de procedură, a hotărârii Tribunalului Bucureşti prin care a fost închisă reorganizarea judiciară a producătorului de energie.

"În consecinţă, dosarul va fi trimis judecătorului sindic pentru rejudecarea cauzei. Astfel, societatea se întoarce în stare de reorganizare, iar fostul administrator judiciar este repus în funcţie cu efect imediat", spun reprezentanţi FP.

Citeşte şi PARADOX LA STAT: Hidroelectrica înregistrează PROFIT record, dar salariile angajaţilor vor fi reduse

Totodată, decizia Curţii de Apel "a casat şi a trimis judecătorului sindic pentru rejudecare două alte dosare, primul introdus de Hidroelectrica împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care s-a admis o creanţă a Termolectrica, iar al doilea, introdus de Elsid Titu, împotriva unei hotărâri a judecătorului sindic prin care nu s-a admis o creanţă în cuantum de aproximativ 13 milioane lei, ca urmare a aplicării clauzei de forţă majoră în 2011", potrivit comunicatului FP.

Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica, a anunţat, marţi seara, că producătorul de energie s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri.

Citeşte şi Omul de afaceri Rareş Criste, audiat la DNA în dosarul "Mită la Hidroelectrica"

"Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile 'băieţilor deştepţi' la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra", a explicat Vulpescu, la Digi24.

Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvenţă şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013, a precizat că reintrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica este o eroare judiciară pentru că instanţa a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul interesului naţional.

"Este o eroare judiciară pentru că s-a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul finalităţii procedurii de insolvenţă a acestei companii care este una de interes naţional. Nu vorbim de insolvenţa unui butic care vinde la colţ de stradă ci de o companie strategică, de cel mai mare producător de energie din România care asigură peste 80% din serviciile de sistem", a spus Borza.

Citeşte şi Scandal monstru în jurul mitei de la Hidroelectrica. Inculpaţii spun că Remus Vulpescu i-a atras într-o cursă

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a fost compania care a făcut posibilă încheierea unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

"Nu întâmplător, pe 26 iunie 2013, când Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, s-a întrunit boardul FMI, s-a parafat noul acord stand-by ceea ce a înlesnit accesul României pe pieţele financiare internaţionale", a adăugat Borza.

"Pe de-o parte, este o veste bună pentru Hidroelectrica pentru că vor continua măsurile bune din planul de reorganizare. Pe de altă parte este o veste foarte proastă pentru că suspendă procesul de listare a companiei la Bursă, care reprezintă unul din angajamentele asumate de România în faţa finanţatorilor externi, lucru pe care instanţa l-a ignorat", a precizat Remus Borza.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
26 feb 16:41
...urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al FP transmis Bursei de Valori Bucureşti. Citește mai departe…

...
26 feb 15:55
...de energie s-a reintors in insolventa, in urma admiterii, de catre Curtea de Apel Bucuresti, a unor recursuri. Sursa: RTV.net ...
26 feb 14:33
Răspunde | Votează email 0 email
Energo
Borza ca de obicei este deasupra instantelor de judecata. Acestea trebuie sa tina cont cand se judeca ceva de interesul national si de eventuale acorduri cu FMI nu de ceea ce spune legea.
26 feb 13:10
...urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit unui comunicat al FP transmis Bursei de Valori Bucureşti. Citește mai departe... ">...
1
EUR
4.8738
RON
21 Oct
noapte 5 °
zi 19 °
Ultimele joburi adaugate
24 H