Fonduri europene SPECIALE pentru ţările din UE afectate de dezastre naturale. Mecanimul se activează din 27 iulie

Publicat: Vineri, 28 Iulie 2017 13:11 // Actualizat: Vineri, 28 Iulie 2017 13:11 // Sursa: romaniatv.net

Statele membre afectate de dezastre naturale vor putea activa un mecanism de finanțare special al Uniunii Europene (UE), iar operațiunile de reconstrucție vor beneficia de o rata de co-finanțare excepțională de 95% în cadrul programelor de coeziune, în locul celei obișnuite pentru astfel de programe, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Acest mecanism poate fi activat începând cu data de 27 iulie. "Acest sprijin excepțional din partea UE este un semnal concret, tangibil, al solidarității europene, reprezentând modul în care Europa oferă ajutor statelor membre în momentele dificile. Mecanismul poate fi activat oriunde în UE, din primul moment, în completarea asistenței oferite prin Fondul de solidaritate al UE", a declarat Corina Crețu, comisarul pentru Politică Regională, citată în comunicat, potrivit Agerpres.

Comisia a propus acest amendament al regulamentului privind politica de coeziune în urma cutremurelor ce au afectat patru regiuni din centrul Italiei, în 2016. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunțat atunci că UE va fi alături de Italia și cetățenii săi și că va ajuta la reconstrucția integrală a zonelor afectate, incluzând aici și Bazilica San Benedetto din Norcia.

Citeşte şi Scandalul calităţii alimentelor din Europa Centrală şi de Est: Slovacia ameninţă cu un boicot

"Însă, orice stat membru care se află într-o situație similară va putea activa această formă de sprijin UE. Fără a schimba volumul alocărilor naționale prin Fondul european de dezvoltare regională, orice regiune afectată de dezastre naturale care dispune de o rată de co-finanțare de 50% în programele politicii de coeziune, cum este cazul marii majorității regiunilor din Franța și Germania, va putea obține o finanțare aproape dublă pentru lucrările de reconstrucție. Programele care presupun o rată de co-finanțare de 85%, cum ar fi cele pentru regiunea Madeira din Portugalia, ar putea primi în mod excepțional o suplimentare de fonduri care ar permite economisirea resurselor publice în momentele dificile", se mai arată în comunicat.

Statele membre afectate de dezastre, precum cutremure, inundații, secete severe sau incendii de pădure, vor putea activa acest sprijn excepțional începând cu prima zi în care sunt afectate, precum și pentru dezastrele care au avut loc de la începutul perioadei de programare (1 ianuarie 2014) și până în prezent.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8406
RON
09 Jul
noapte 14 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H