Formula 1 a fost vândută. Ce se va întâmpla în continuare

Grupul Liberty Media, patronat de miliardarul și magnatul american al comunicațiilor John Malone, a preluat controlul Formulei 1, punând capăt mai multor ani de incertitudine privind viitorul celui mai important campionat automobilistic al planetei.

08 sept. 2016, 08:14
Formula 1 a fost vândută. Ce se va întâmpla în continuare

Chase Carey, până în prezent vicepreședinte al companiei „21st Century Fox”, care aparține magnatului media Rupert Murdoch, va prelua conducerea Formula One Management, organismul care gestionează Formula 1, cu titlu de președinte. Bernie Ecclestone, considerat „părintele” Formulei 1 moderne, va rămâne director executiv (CEO), conform termenilor acordului anunțat miercuri, precizează AFP.

Într-o primă fază, Liberty Media va prelua o participație de 18,7% pentru 761 milioane dolari în cadrul Formula One, după care va achiziționa în totalitate holdingul Delta, prin intermediul căruia fondul de investiții CVC Parteners controlează Formula 1.

În total, Libery Media va investi 4,4 miliarde dolari, valoarea Formula One fiind evaluată în cadrul acestei operațiuni la aproximativ 8 miliarde dolari.

Această tranzacție pune capăt mai multor ani de speculații legate de gestiunea Campionatului Mondial de Formula 1, administrat într-o manieră cvasi-dictatorială de Bernie Ecclestone. Britanicul, în vârstă de 85 ani, a reușit să rămână însă în continuare la cârmă și a salutat „sosirea Liberty Media și a lui Chase Carey în cadrul Formula One”.

Sunt un mare admirator al Formulei 1, o franciză sportivă unică, ce atrage sute de milioane de fani în fiecare sezon, în întreaga lume. Văd mari oportunități pentru a ajuta Formula 1 să continue să se dezvolte pentru binele sportului, al fanilor, a echipelor și a investitorilor„, a precizat noul președinte Chase Carey într-un comunicat.

Sosirea capitalului american ar putea duce și la o creștere a imaginii Formulei 1 în Statele Unite, unde nu a reușit să se impună până acum în fața altor competiții ale sportului cu motor, precum NASCAR sau IndyCar.