FORMULA 1 LIVE: Lewis Hamilton pleacă din pole position în Marele premiu al Australiei

FORMULA 1 LIVE: Pilotul britanic Lewis Hamilton (Mercedes) a semnat sâmbătă al 50-lea pole position din cariera sa, urmând să plece de pe prima poziție a grilei de start în Marele Premiu al Australiei, prima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1 ediția 2016.

19 mart. 2016, 17:05
FORMULA 1 LIVE: Lewis Hamilton pleacă din pole position în Marele premiu al Australiei

FORMULA 1 LIVE: Lewis Hamilton, câștigătorul ultimelor două titluri mondiale în „Marele circ”, a reușit cel mai bun timp al calificărilor desfășurate pe circuitul Albert Park din Melbourne (5,303 km), după noul format adoptat în această iarnă, fiind cronometrat în 1min.23sec.837/1000.

Noul format al calificărilor, cu piloţi eliminaţi după 90 de secunde, pare a fi un fiasco. Componenţa grilei a fost cunoscută cu aproape patru minute înainte de finalul şedinţei. Prima repriză este plină de acţiune pe pistă, dar pe măsură ce monoposturile se răresc, mulţi piloţii aleg să nu mai încerce să-şi îmbunătăţească timpii, rămânând la boxe. Această situaţie s-a întâlnit în a doua repriză, când Fernando Alonso şi Jenson Button de la McLaren-Honda, Nico Hulkenberg şi Sergio Perez de la Force India au decis să nu mai încerce să stabilească timpi mai buni. 

Situaţia a fost şi mai gravă în repriza a treia, când, după cele cinci minute în care se aleargă „la liber”, Carlos Sainz (Toro Rosso), Felipe Massa (Williams) şi Max Verstappen (Toro Rosso) nu au mai ieşit pe pistă, fiind muţumiţi de locurile ocupate. Cu cinci minute înainte de finalul calificărilor, ordinea era Hamilton, Vettel, Raikkonen, Rosberg. Surprinzător, piloţii Ferrari au coborât din monoposturi, renunţând la lupta pentru pole position.

În aceste condiţii, doar piloţii Mercedes au mai efectuat câte un tur cronometrat, în urma căruia Rosberg a urcat de pe locul 4 pe locul 2.

Prima linie a grilei de start în cursa de duminică va fi, de altfel, una 100% Mercedes, la fel ca și anul trecut, britanicul urmând să-l aibă alături pe coechipierul său, germanul Nico Rosberg, înregistrat cu timpul de 1min.24sec/197/100, în timp ce linia a doua va fi ocupată de cei doi piloți ai echipei Ferrari, foștii campioni mondiali Sebastian Vettel (1min.24sec.6751000) și Kimi Raikkonen (1min.25sec.033/1000).

Iată cum se prezintă grila de start a MP al Australiei: 
Prima linie: Lewis Hamilton (Marea Britanie/Mercedes), Nico Rosberg (Germania/Mercedes) 
Linia a 2-a: Sebastian Vettel (Germania/Ferrari), Kimi Raikkonen (Finlanda/Ferrari) 
Linia a 3-a: Max Verstappen (Olanda/Toro Rosso-Ferrari), Felipe Massa (Brazilia/Williams-Mercedes) 
Linia a 4-a: Carlos Sainz Jr (Spania/Toro Rosso-Ferrari), Daniel Ricciardo (Australia/Red Bull-TAG Heuer) 
Linia a 5-a: Sergio Perez (Mexic/Force India-Mercedes), Nico Hulkenberg (Germania/Force India-Mercedes) 
Linia a 6-a: Valtteri Bottas (Finlanda/Williams-Mercedes), Fernando Alonso (Spania/McLaren-Honda) 
Linia a 7-a: Jenson Button (Marea Britanie/McLaren-Honda), Jolyon Palmer (Marea Britanie/Renault) 
Linia a 8-a: Kevin Magnussen (Danemarca/Renault), Marcus Ericsson (Suedia/Sauber-Ferrari) 
Linia a 9-a: Felipe Nasr (Brazilia/Sauber-Ferrari), Daniil Kviat (Rusia/Red Bull-TAG Heuer) 
Linia a 10-a: Romain Grosjean (Franța/Haas-Ferrari), Esteban Gutierrez (Mexic/Haas-Ferrari) 
Linia a 11-a: Pascal Wehrlein (Germania/Manor-Mercedes), Rio Haryanto (Indonezia/Manor-Mercedes)

De menționat că indonezianul Rio Haryato, autorul celui de-al 21-lea timp în prima parte a calificărilor, a fost penalizat cu trei locuri pe grila de start după un acroșaj cu francezul Romain Grosjean, în cursul celei de-al treia sesiuni de antrenamente libere, dominată de asemenea de Lewis Hamilton.