FORMULA 1: Verstappen este noul campion mondial, titlul s-a decis în ultimul tur la Abu Dhabi

Max Verstappen a plecat în pole-position la ultimul Grand Prix de Formula 1 al sezonului, iar Lewis Hamilton al doilea, aceasta fiind ordinea şi la final.

12 dec. 2021, 16:33
FORMULA 1: Verstappen este noul campion mondial, titlul s-a decis în ultimul tur la Abu Dhabi

UPDATE: FIA a respins contestaţiile, Verstappen este noul campion mondial.

FORMULA 1 LIVE VIDEO UPDATE.  Echipa de Formula 1 Mercedes, al cărei pilot britanic Lewis Hamilton a pierdut titlul mondial în faţa olandezului Max Verstappen (Red Bull), la finalul Grand Prix-ului de la Abu Dhabi, duminică, a contestat oficial rezultatul cursei, au anunţat organizatorii, citaţi de AFP.

Mercedes a depus două reclamaţii privind maniera în care s-a desfăşurat perioada maşinii de securitate pe finalul cursei, care i-a permis lui Verstappen să treacă în avantaj în faţa lui Hamilton în ultimul tur.

FORMULA 1 LIVE VIDEO UPDATE. Max Verstappen este în premieră campion mondial de Formula 1. Olandezul de 24 de ani de la Red Bull l-a învins pe Lewis Hamilton (37 de ani) în MP de la Abu Dhabi.

 

Max Verstappen a plecat din pole position, însă Lewis Hamilton i-a luat fața încă din primul tur. Britanicul a condus întreaga cursă, însă olandezul a profitat de intrarea pe pistă a Safety Car, iar la ultimul tur l-a depășit incredibil pe Hamilton. Astfel, Verstappen a devenit noul campion mondial din Formula 1!

Pilotul olandez Max Verstappen, care a câştigat, duminică, primul său titlu mondial, este convins că poate obţine multe trofee în următorii ani.
„Am cârcei (n.r. – la picioare)! E o nebunie, nici nu ştiu ce să spun! Am avut un pic de noroc, în sfârşit! Scopul meu când eram mic a fost să devin pilot de Formula 1. Speri la victorii, podiumuri, să auzi imnul naţional olandez. Şi acum să fiu aici, campion mondial, cu tatăl meu aici, e ceva incredibil. Totul s-a întâmplat în ultimul tur, este o nebunie! Familia mea, prietenii mei, cei care m-au împins să fiu mai bun, toţi sunt aici. Mi-am pierdut vocea. Să văd atât tricouri portocalii care mă susţin, aici, dar şi peste tot în lume, este incredibil. Pot să mai câştig mult timp de acum încolo cu asemenea fani extraordinari. Lewis este un pilot uimitor şi un concurent uimitor. Am avut momente grele, dar face parte din sport, toată lumea vrea să câştige. Anul viitor vom reveni şi vom încerca să facem totul din nou. Un mesaj pentur echipa mea? Îi iubesc şi sper să putem face asta încă 10-15 ani. Vreau să stau cu ei pentru restul vieţii mele. Este o nebunie, dar sunt atât de fericit. Christian (n.r. – Horner) şi Helmut (n.r. – Marko) au crezut în mine în 2016, ca să fac parte din echipă, am avut obiectivul de a câştiga titlul mondial şi acum am reuşit”, a declarat Verstappen.

Pilotul olandez al echipei Red Bull, Max Verstappen, a câştigat, duminică, Marele Premiu al Emiratului Abu Dhabi, a XXII-a etapă, ultima, a Campionatului Mondial de Formula 1 şi, totodată, primul său titlul mondial. El a fost urmat de Lewis Hamilton, pe care l-a întrecut în ultimul tur, într-o nouă cursă controversată, cu haos în deciziile comisariilor FIA. Spaniolul Carlos Sainz jr. (Ferrari) a completat podiumul.

Hamilton şi Verstappen au mers la Abu Dhabi la egalitate de puncte, 369,5 puncte. Olandezul a fost cel mai rapid în calificări, urmat de multimplul campion mondial.

La start, Hamilton, cu pneuri medii, a plecat excelent în cursă şi l-a depăşit pe Verstappen, plecat cu cauciucuri soft. Acesta din urmă nu a cedat şi a intrat primul în virajul al şaselea, scoţându-l în afara pistei pe Hamilton, dar britanicul a tăiat virajul şi a revenit în frunte. Comisarii FIA au decis să nu-l penalizeze pe pilotul britanic, spre nemulţumirea celor de la Red Bull. Oficialii au considerat că Verstappen a intrat prea tare în acel viraj şi l-a forţat pe rival să iasă în afara pistei pentru a evita un contact între cele două monoposturi.

 

Lewis Hamilton s-a distanţat apoi de adversarul său tur după tur şi cei doi au intrat la boxe la scurt timp unul după altul. La revenirea lor pe pistă, ordinea a fost Perez, Hamilton, Verstappen. Mexicanul şi-a făcut foarte bine treaba de locotenent, apărându-se agresiv în faţa sportivului de la Mercedes timp de vreo două tururi.

Verstappen a profitat şi s-a apropiat de Hamilton, dar acesta a reuşit să treacă de al doilea pilot Red Bull şi a pus din nouă 5-6 secunde avantaj.

În turul 37/58, Verstappen a intrat din nou la boxe, profitând de un safety car virtual, şi a ieşit pe pistă la 17,5 secunde de Hamilton, care a rămas pe circuit.

Olandezul a luptat din răsputeri dar nu s-a putut apropia la mai mult de 11 secunde de pilotul britanic, care a condus fără greşeală până în turul 53, când un accident suferit de Nicholas Latifi (Williams) a adus fizic safety car-ul pe circuit.

Verstappen a intrat din nou la boxe, a treia oară, a pus softuri, în timp ce Mercedes l-a menţinut pe pistă de Hamilton, care era pe „hardurile” de la singura sa intrare la standuri.

Comisarii FIA au decis iniţial ca maşinile depăşite cu un tur să rămână pe locurile pe care se aflau în momentul intrării maşinii de siguranţă, astfel că între Hamilton şi Verstappen au rămas cinci maşini. La scurt timp s-a revenit asupra deciziei şi Verstappen a ajuns în spatele lui Hamilton.

S-a mai concurat doar un tur, în care Verstappen l-a depăşit pe Hamilton în virajul al cincilea şi, după un duel roată la toată, a câştigat cursa şi primul lui titlu mondial.

FORMULA 1 LIVE VIDEO UPDATE 15:00 – Începe cursa. Verstappen pleacă din pole-position. Turul 1: Start perfect pentru Lewis Hamilton (Mercedes), care reacționează cu 10 sutimi de secundă mai rapid ca Verstappen (Red Bull) și îi ia fața. Însă în virajul 6, Verstappen îl acroșează pe Hamilton și trece de el, pe moment și îl face pe britanic să taie șicana. Cazul nu va fi investigat!

FORMULA 1 LIVE VIDEO: Olandezul Max Verstappen (Red Bull) va pleca din pole-position la Marele Premiu de la Abu Dhabi, de duminică, ultima etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. Britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) va pleca al doilea de pe circuitul de la Yas Marina. Pentru a doua oară după 1950, primii doi piloți sunt la egalitate de puncte. Prima dată s-a întâmplat în 1974. Cu Emerson Fittipaldi la volan, McLaren a obținut al doilea titlu mondial, după cursa din SUA, în detrimentul lui Regazzoli, de la Ferrari.

F1: Marele Premiu de la Abu Dhabi, duminică, 15:00, LIVE Digi Sport 1

Olandezul a avut cei mai buni timpi în a treia sesiune de calificări, unde a folosit pneuri soft, cu care va și pleca în cursa care va decide titlul mondial la piloți.

Pentru Verstappen, acesta este al zecelea pole-position al sezonului și al 13-lea al carierei. În comparație, Hamilton a plecat doar de 5 ori de pe primul loc al grilei. Și anul trecut, Max a plecat de pe prima poziție a grilei de start din Emiratele Arabe Unite.

Pe trei va pleca britanicul Lando Norris (McLaren-Mercedes), iar de pe patru Sergio Perez (Mexic/Red Bull), în timp ce al cincilea va fi spaniolul Carlos Sainz (Ferrari).

CM de handbal 2021: România a ratat calificarea, Franţa şi Rusia merg mai departe
FORMULA 1 LIVE VIDEO: În mod normal, această cursă presupune un singur schimb de pneuri, dar rămâne de văzut ce strategie vor aplica echipele. Dacă la piloți este egalitate, la constructori e Mercedes în fața lui Red Bull.

Înainte de cursa din Emirate, ultima din acest sezon, britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) şi olandezul Max Verstappen (Red Bull Racing Honda) au câte 369,5 puncte.

Hamilton are 7 titluri de campion în vitrină (2008, 2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020), în timp ce Max Verstappen nu are niciunul.

FORMULA 1 LIVE VIDEO: Cursa de duminică are loc de la ora 15.00.

Rivalitatea Ayrton Senna – Alain Prost
Rivalitatea dintre Lewis Hamilton și Max Verstappen s-a acutizat în ultimul sezon. Asta după ce, în ultimii doi ani, Verstappen a fost de fiecare dată pe 3, iar în urmă cu 4 ani și 5 ani, olandezul a fost pe 4, în timp ce Hamilton a devenit campion mondial de fiecare dată.

Rivalitatea dintre cei doi amintește de cea dintre legendarii Ayrton Senna și Alain Prost, care a avut loc în 1988 și 1989, când cei doi erau chiar colegi la McLaren, iar apoi a continuat în 1990, când Prost a ajuns la Ferrari.

Simona Halep, nominalizată la titlul de „lovitura anului” în tenis. Cu cine se luptă
Duelurile dintre cei doi super campioni „făceau scântei” pe pistă. Prost a ajuns primul la McLaren, în 1984 și interesant este că tocmai el a fost cel care i-a convins pe șefi să-l aducă și pe Senna la echipă, în 1988. Exact în acel an, Senna a devenit campion mondial și a început rivalitatea cu francezul, care credea că brazilianul e favorizat de echipă.

Totul a culminat cu incidentul din 1989, din penultima cursă, disputată în Japonia. Senna avea nevoie de victorie pentru a deveni campion mondial, așa că și-a acroșat colegul în ultimele tururi și l-a făcut să abandoneze.

Însă brazilianul a fost, la rânsu-i, descalificat pentru că a reintrat incorect pe circuit. Astfel, titlul a mers la Prost.

În total, în perioada 1984 – 1993, timp în care cei doi au concurat, Senna a obținut trei titluri mondiale, iar Prost, patru.