Forţele afgane au pus capăt unui asediu de 25 de ore

Forțele afgane au pus capăt unui asediu de 25 de ore în apropierea unui consulat indian.

04 ian. 2016, 21:01
Forţele afgane au pus capăt unui asediu de 25 de ore

Forțele afgane au ucis luni seară mai mulți insurgenți refugiați într-o clădire din vecinătatea consulatului Indiei la Mazar-i-Sharif (nord), care au încercat, fără succes, să îl ocupe în cursul celui de-al doilea atac, în trei zile, contra unor interese indiene, relatează AFP.

În același timp, în India s-a încheiat un asalt sângeros care a durat tot weekendul asupra unei baze militare, revendicat de un grup pakistanez.

Cele două atacuri contra unor interese indiene au avut loc la aproape două săptămâni după o vizită în Afganistan, apoi în Pakistan a premierului indian, Narendra Modi, și par să vizeze compromiterea eforturilor de apropiere dintre New Delhi și Islamabad.

Situația securității în Afganistan, grav afectată de o serie de atentate ale unor rebeli talibani, a devenit și mai fragilă după două atentate cu mașină capcană comise luni în apropierea aeroportului din Kabul. Într-un prim atac, luni dimineață, „numai teroristul kamikaze și-a pierdut viața”, a informat Ministerul afgan de Interne.

Talibanii nu au revendicat acest atentat. În schimb, ei și-au asumat responsabilitatea celui de-al doilea atentat cu un camion capcană care a avut ca țintă un complex rezidențial pentru contractori civili. Cel puțin 30 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului Sănătății.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului, căpitanul Jeff Davis, a făcut cunoscut că atacul a distrus un zid al incintei complexului numit Camp Sullivan și a rănit „mai multe persoane”, însă niciun soldat NATO, informează Agerpres.

Mai la nord, la Mazar-i-Sharif, poliția și armata au reușit în cursul serii să pună capăt asediului de către indivizi înarmați asupra unei clădiri din vecinătatea consulatului Indiei, lansat cu 25 de ore mai devreme. „Cei trei atacatori au fost uciși”, a precizat Shir Jan Durrani, purtător de cuvânt al guvernatorului provinciei Balch, cu capitala la Mazar-i-Sharif.

De-a lungul zilei de luni, s-au înregistrat schimburi de focuri între atacatori și forțele de ordine, iar un polițist a fost împușcat mortal. Atacul nu a fost revendicat, însă prezența indiană în Afganistan este frecvent luată ca țintă.

Experții au avertizat în repetate rânduri în legătură cu riscul unui război „prin procură” în Afganistan între India, sprijin al regimului de la Kabul, și Pakistan, susținător istoric al talibanilor.