Forţele americane au trimis un distrugător în apropiere de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud

Forțele navale ale SUA intenționează să trimită, în termen de 24 de ore, distrugătorul USS Lassen la mai puțin de 12 mile nautice (circa 20 de kilometri) de insulele artificiale construite de China în Marea Chinei de Sud, a anunțat luni seară un oficial american din domeniul apărării, transmite Reuters.

26 oct. 2015, 19:12
Forţele americane au trimis un distrugător în apropiere de insulele artificiale din Marea Chinei de Sud

Misiunea de patrulare a distrugătorului american se va desfășura în apropierea recifurilor Subi și Mischief din arhipelagul Spratly, unde China a început în 2014 un amplu proiect de construire a unor insule artificiale.

Nava va fi foarte probabil însoțită de un avion de supraveghere P-8A, a adăugat oficialul respectiv.’China cere ferm părții americane să gestioneze conștient situația, să corecteze imediat greșeala și să nu recurgă la acte periculoase sau provocatoare care amenință suveranitatea Chinei și interesele sale în domeniul securității’, se arată într-o declarație difuzată pe site-ul ministerului.

Nava de război USS Lassen, distrugător de rachete ghidate, s-a apropiat marți la mai puțin de 12 mile nautice de insulele artificiale pe care Beijingul le construiește în Marea Chinei de Sud, a anunțat un responsabil american din Ministerul Apărării

În urmă cu două săptămâni, ministrul american al apărării Ashton Carter a declarat că forțele SUA vor naviga, zbura și opera oriunde permit legile internaționale, inclusiv în Marea Chinei de Sud, citată de Agerpes.

Citeşte şi Distrugătorul american USS Porter a ajuns în Marea Neagră. E MONITORIZAT non stop de ruşi

„Nu vă îndoiți, Statele Unite vor zbura, naviga și opera oriunde permit legile internaționale, așa cum facem în întreaga lume, iar Marea Chinei de Sud nu va fi o excepție„, afirma Carter.

Beijingul revendică cea mai mare parte din Marea Chinei de Sud și la începutul acestei luni a avertizat că nu va permite nicio încălcare a apelor sale teritoriale în numele libertății de navigație.

Ministrul chinez de Externe Wang Yi a declarat marţi că Beijingul încearcă să verifice informaţiile cu privire la nava americană.