Forţele azere au doborât un elicopter militar armean

Forţele azere au doborât miercuri un elicopter militar armean, în cel mai grav incident de la sfârşitul conflictului ce a opus cele două ţări în privinţa regiunii disputate Nagorno-Karabah, încheiat în 1994, relatează France Presse, citând Ministerul azer al Apărării.

12 nov. 2014, 13:57
Forţele azere au doborât un elicopter militar armean

„La 12 noiembrie, un elicopter de luptă MI-24 a încercat să atace poziţii ale armatei azere în apropiere de regiunea Agdam (în Nagorno-Karabah). Elicopterul a fost doborât de armata azeră”, a precizat ministerul.

Potrivit Baku, rămăşiţele elicopterului au căzut pe teritoriul Nagorno-Karabah, o regiune separatistă cu populaţie majoritar albaneză aflată în centrul unui conflict îngheţat ce înveninează relaţiile dintre Armenia şi Azerbaidjan. Ministerul Apărării (separatist) din Nagorno-Karabah a confirmat că elicopterul aparţinând forţelor acestui teritoriu a fost doborât de armata azeră în timp ce „efectua un zbor de antrenament în cadrul unor exerciţii militare”.

Azerii „continuă să tragă din abundenţă în direcţia locului prăbuşirii cu diferite tipuri de arme de calibru mic”, a adăugat această autoritate, în condiţiile în care ciocnirile s-au multiplicat în ultimele luni în regiune, iar ambele tabere se acuză reciproc că provoacă atacuri ce s-au soldat cu zeci de morţi începând din august.

Anexată Azerbaidjanului în epoca sovietică, Nagorno-Karabah a fost miza unui război ce s-a soldat cu 30.000 de morţi şi a împins sute de mii de persoane pe calea exodului între 1988 şi 1994. Un armistiţiu a fost semnat în 1994, dar Baku şi Erevan nu au ajuns încă la un acord privind statutul regiunii, care rămâne o sursă de tensiuni în Caucazul de Sud, o zonă strategică situată între Iran, Rusia şi Turcia.