Forţele de ordine au ucis protestatari. Sunt zeci de morţi şi răniţi

Publicat: Luni, 04 Noiembrie 2019 21:14 // Actualizat: Luni, 04 Noiembrie 2019 22:44 // Sursa: romaniatv.net

Forţele de ordine irakiene au ucis luni cel puţin cinci protestatari la Bagdad, a declarat un martor agenţiei Reuters. Oficial, din surse medicale şi de securitate, bilanţul represiunii este de patru morţi şi 35 de răniţi. Alţi trei manifestanţi au fost ucişi duminică la Kerbala.

În centrul Bagdadului s-au adunat din nou mii de manifestanţi, deşi premierul Adel Abdul Mahdi a promis că va demisiona şi a făcut apel, duminică seara, la încetarea demonstraţiilor de stradă.

Un cameraman al agenţiei Reuters a văzut cum a fost împuşcat mortal un bărbat, iar alţi demonstranţi i-au luat şi dus cadavrul, când forţele de securitate au deschis focul cu gloanţe în apropierea podului Ahrar din Bagdad. Acelaşi jurnalist a văzut şi când au fost ucişi alţi patru oameni. Oficial, s-a confirmat un singur deces provocat de gloanţe, două - de proiectile de cauciuc şi de gaze lacrimogene, iar într-un alt caz nu s-a precizat cauza morţii, potrivit Agerpres.

Sursele oficiale au declarat că un poliţist şi un civil au fost ucişi când forţele speciale care protejează Zona Verde puternic fortificată din Bagdad au tras în protestatari; tot atunci, au fost răniţi cel puţin 22 de oameni.

Duminică, forţele de securitate au folosit arme de foc împotriva mulţimii care încerca să ia cu asalt consulatul iranian din Kerbala, oraş sfânt pentru musulmanii şiiţi; trei morţi s-au adăugat bilanţului de peste 250 de irakieni ucişi de la începutul lui octombrie, când s-a declanşat valul de demonstraţii antiguvernamentale. Protestatarii au scandat "Afară cu Iranul" şi "Kerbala rămâne liber". Nu a fost prima data când în Irak s-au manifestat sentimente anti-iraniene, informează Agerpres.

De miercurea trecută, protestele au dus la blocarea activităţii în principalul port irakian din Golful Persic, Umm Qasr, din apropiere de Basra. Au avut loc manifestaţii şi în alte oraşe, iar autorităţile au ameninţat că vor începe arestarea celor care blochează şoselele, împiedicând astfel aprovizionarea cu medicamente şi alimente.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8387
RON
05 Jun
noapte 14 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H