Forţele din Ucraina au eliberat oraşul Bucha de „orcii ruşi”, anunţă primarul Anatoli Fedoruk

Ucraina a eliberat joi oraşul Bucha, situat în apropiere de Kiev, a anunţat primarul Anatoli Fedoruk, potrivit cnn.com.

02 apr. 2022, 07:33
Forţele din Ucraina au eliberat oraşul Bucha de „orcii ruşi”, anunţă primarul Anatoli Fedoruk

Război în Ucraina. “La 31 martie, oraşul nostru a fost eliberat de orcii ruşi, de ocupanţii ruşi de către forţele noastre ucrainene”, a spus Fedoruk într-un filmuleţ postat în social media, în care el apare în faţa primăriei.

Mai mulţi oficiali ucraineni au făcut referiri la forţele ruse folosind cuvântul “orci”, care sunt creaturi monstruoase din romanele lui J. R. R. Tolkien.

Rusia acuză Ucraina că i-a atacat teritoriul şi îngheaţă negocierile. Putin, convorbire de urgenţă cu Lukaşenko
Rusia foloseşte o biserică la nord-vest de Kiev ca teren de pregătire pentru atacul asupra capitalei ucrainene – oficial american

Forţele ruse şi-au stabilit un punct de staţionare într-o biserică la nord-vest de Kiev, fiind parte din atacul lor asupra capitalei ucrainene, a declarat, vineri, un oficial de rang înalt al administraţiei Statelor Unite, relatează Reuters.

”Personalul militar este situat atât pe terenul bisericii, cât şi în zona rezidenţială înconjurătoare”, a spus oficialul, sub condiţia anonimatului şi fără a invoca dovezi. El a mai precizat că informaţiile se bazează pe informaţii declasificate. ”Credem că armata rusă foloseşte acest teren de aşteptare ca parte a atacului său asupra Kievului”, a spus oficialul.

Volodimir Zelenski, apel disperat de ultimă oră: sunt mii de morţi şi pierderi de miliarde de dolari

După ce nu a reuşit să cucerească un singur oraş ucrainean important în cinci săptămâni de război, armata rusă a comunicat că se retrage din nordul Ucrainei şi îşi mută atenţia către sud-est, inclusiv în Mariupol.

Rusia şi-a prezentat retragerea în nordul Ucrainei ca un gest de bunăvoinţă pentru negocierile de pace. Ucraina şi aliaţii săi spun că trupele ruse au fost forţate să se regrupeze după ce au suferit pierderi grele din cauza logisticii proaste şi a rezistenţei ucrainene puternice.

În ultimele 10 zile, forţele ucrainene au recucerit suburbiile din apropierea Kievului, au înlăturat asediul în Sumî (est) şi au respins forţele ruse care înaintau spre Nikolaev (sud).

Daune în valoare de cel puţin 10 miliarde de dolari aduse infrastructurii oraşului Mariupol din Ucraina – Primăria

Bombardamentele organizate de către Rusia asupra oraşului-port Mariupol (sudul Ucrainei) au provocat daune infrastructurii de cel puţin 10 miliarde de dolari, potrivit unei estimări preliminare a autorităţilor locale, relatează Reuters.

”Fiecare infracţiune, fiecare crimă şi act de distrugere comise de agresor trebuie înregistrate şi transmise Curţii Internaţionale (de Justiţie)”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boichenko.

Un comitet special de consilieri va fi responsabil pentru înregistrarea unor astfel de acte.