Tensiunile iau amploare: Forţele ruse au ocupat o a doua bază ucraineană din Crimeea

Forțele ruse, care au ocupat miercuri dimineață cartierul general al Marinei ucrainene de la Sevastopol, au preluat apoi controlul asupra bazei ucrainene Novoozerne, din vestul Crimeei, au constatat jurnaliști ai AFP.

19 mart. 2014, 15:02
Tensiunile iau amploare: Forţele ruse au ocupat o a doua bază ucraineană din Crimeea

Aproximativ 50 de militari ucraineni au părăsit baza, sub supravegherea unor soldați ruși, în timp ce membri ai milițiilor proruse ridicau drapelul Federației Ruse.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon va pleca miercuri spre Moscova și Kiev, unde va discuta cu lideri ruși și ucraineni în legătură cu o rezolvare pașnică a crizei din Crimeea, informează Reuters, AFP și EFE.

‘Prima sa oprire va fi la Moscova, unde mâine, 20 martie, se va întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, cu ministrul de externe Serghei Lavrov și cu alți importanți oficiali ruși’, a informat biroul de presă al ONU într-un comunicat.  

 

Ban Ki-moon se va deplasa vineri la Kiev, unde va discuta cu importanți oficiali ucraineni, cu membri ai Misiunii ONU de monitorizare pentru drepturilor omului și cu reprezentanți ai societății civile, se menționează în comunicat. Potrivit acestuia, vizita ‘face parte din eforturile diplomatice ale lui Ban Ki-moon pentru încurajarea părților implicate de a rezolva criza actuală pe cale pașnică’. ‘Secretarul general a cerut în mod repetat o soluție ghidată de principiile Cartei ONU’, adaugă comunicatul.