Forţele ruse au părăsit oraşul de lângă Cernobîl. Retrageri ale armatei şi la Kiev

Forţele ruse ar fi părăsit un oraş pe care l-au ocupat chiar lângă centrala nucleară Cernobîl, după protestele locuitorilor, conform BBC.

28 mart. 2022, 08:38
Forţele ruse au părăsit oraşul de lângă Cernobîl. Retrageri ale armatei şi la Kiev

Forţele ruse au părăsit oraşul ucrainean Slavutici, în care locuieşte personalul centralei nucleare de la Cernobîl, după ce şi-au încheiat misiunea de a-l inspecta, a anunţat primarul Iuri Fomicev, potrivit Reuters.

“Şi-au terminat treaba pe care o aveau. Au inspectat oraşul, astăzi au terminat şi au plecat. Nu mai este niciun soldat în oraş acum”, a precizat Fomicev într-un mesaj în social media.

Negocieri ruso-ucrainene în Turcia. Trei zile de tratative care ar putea aduce pacea în Ucraina
Oraşul Slavutici a fost ocupat sâmbătă de forţele ruse. Localnicii i-au întâmpinat pe soldaţii roşi cu proteste. Slavutici, oraş cu 25.000 de locuitori, situat la 160 de kilometri nord de capitala ucraineană, a fost construit după accidentul nucear de la Cernobîl, în 1986.

Ucraina cere “demilitarizarea” zonei Cernobîl, afectată de incendii

Noi incendii au fost semnalate în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forţele ruse, au anunţat autorităţile ucrainene, care au cerut “demilitarizarea” zonei, informează AFP.

“Incendii puternice au început în zona de excludere şi ar putea avea consecinţe foarte grave”, a notat vicepremierul ucrrainean Irina Vereşciuk, duminică seară, pe Telegram.

Volodimir Zelenski imploră Occidentul: „Ucraina nu poate doborî rachetele ruseşti folosind puşti!”
“Acum este imposibil să fie controlat şi stins focul în totalitate, din cauza ocupării zOnei de excludere de către forţele ruse. Drept urmare, îi cerem Consiliului de Securitate al ONU  să ia măsuri imediat pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl”, a precizat ea.

Armata ucraineană: Rusia a retras trupe din jurul Kievului, după “pierderi semnificative”

Armata ucraineană a anunţat, în cel mai recent raport operaţional, că Rusia a retras trupe care se aflau în jurul Kievului, după ce a suferit “pierderi semnificative”, notează The Guardian.

Retragerea a “micşorat semnificativ” intensitatea agresiunii Rusiei şi a forţat unele unităţi să se regrupeze în Belarus.

Ucrainenii au adăugat că ei cred că Rusia transportă rachete Iskander către Kalinkocichy, în regiunea Gomel din sud-estul Belarusului.