Fosila unei noi specii de mamifer, descoperită lângă Alba-Iulia

Publicat: Miercuri, 21 Mai 2014 13:41 // Actualizat: Miercuri, 21 Mai 2014 13:41 // Sursa: romaniatv.net

Un grup de cercetători de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor.

Foto: Captură clujeanul.gandul.info

Descoperirea a fost făcută publică printr-un articol apărut în prestigioasa revistă "Comptes Rendus Palevol", care este editată la Paris, potrivit unui comunicat de presă emis de Universitatea Babeş-Bolyai.

"Acesta prezintă progresele realizate în cunoaşterea faunelor fosile de microvertebrate continentale, care au trăit la sfârşitul Cretacicului pe aşa-numita "Insulă Haţeg". Această fostă insulă este de notorietate pentru procesele de nanism care au afectat faunele de dinozauri datorită izolării", se arată în comunicat.

Articolul, semnat de prof. dr. Vlad Codrea şi drd. Alexandru Solomon, alături de dr. Marton Venczel (Oradea) şi dr. Thierry Smith (Bruxelles), prezintă o nouă specie de mamifer multituberculat, Barbatodon oardaensis, aparţinător Familiei Kogaionidae.

Noua specie de mamifer a fost determinată cu ajutorul unor dinţi fosilizaţi pe care profesorul Vlad Codrea i-a descoperit în urmă cu doi-trei ani. "Este vorba despre o serie de dinţi, cam 70 la număr, dar dintre ei am folosit pentru lucrarea ştiinţifică doar 40, pentru că erau întregi, am eliminat fragmentele. Sunt nişte dinţi de dimensiuni mici, nu depăşesc un milimetru fiecare, ceea ce înseamnă că şi mamiferul era unul de dimensiuni mici. De fapt, semăna cu un şoarece şi putea avea o talie asemănătoare cu a acestuia sau maxim cât un şobolan. Presupunem că erau fiinţe nocturne pentru că mai mult ca sigur erau vânaţi de dinozauri", a explicat prof. dr. Vlad Codrea.

Acest mamifer primitiv a trăit în preajma dinozaurilor, iar grupul din care provenea a cunoscut după Cretacic o diversificare şi o răspândire spre Europa occidentală.

Potrivit profesorului Vlad Codrea, echipa de cercetători a ajuns la concluzia că au în faţă o nouă specie de mamifer analizând fosilele dentare după numărul de tuberculi, după forma lor, precum şi după alte caracteristici. "Noua specie, descoperită lângă Alba Iulia, la Oarda de Jos, pe Valea Sebeşului, demonstrează o mai mare diversitate a multituberculatelor cretacice din Transilvania decât se cunoştea până în prezent, fapt deosebit de important pentru înţelegerea evoluţiei grupului în ansamblu", potrivit aceluiaşi document.

Numele speciei - Barbatodon oardaensis - a fost dat de la numele râului Bărbat şi a localităţii Oarda de Jos, aflate în zona în care a fost făcută descoperirea.

CITEŞTE ŞI: Cel mai mare dinozaur carnivor din Europa, descoperit în Portugalia

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 mai 18:00
...Babeş-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor. Citește mai departe…

...
21 mai 14:46
Răspunde | Votează email 0 email
Http://Tiny.Cc/RoML

Esti Captivat de Fotbal ? ... intra Aici: Http://Tiny.Cc/RoML Faci cont, creeaza-ti propria ta echipa de fotbal si dueleaza-te jucand gratuit cu alti Manageri din intreaga lume pentru a castiga Titlul, Cupa, Europa League (SC), chiar Trofeul UEFA Champions League (MLCL)! Poti beneficia de Bani, Telefoane, Trofee, Diplome, Cadouri surpriza, etc!

Http://Tiny.Cc/RoML

(Pentru a accesa Link-ul incearca urmatorii pasi: Alege link-ul, Click dreapta, Deschide Legatura ori Accesati sau Copiaza link-ul, da paste sus la bara de navigare si Enter) Manager de Fotbal Gratuit AICI:

Http://Tiny.Cc/RoML
21 mai 13:53
...Universităţii Babeş-Bolyai a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor. Citește mai departe… Citeste mai...
21 mai 13:44
...a descoperit o nouă specie de mamifer, care a trăit în preajma dinozaurilor. Citește mai departe… Citeste Tot Da si tu mai...
1
EUR
4.8378
RON
04 Jul
noapte 21 °
zi 35 °
Ultimele joburi adaugate
24 H