Fosilele celei mai vechi primate din lume, descoperite în China FOTO

Doar câţiva centimetri înălţime, abia cântărind 30 de grame, cu o coadă lungă şi cu degete osoase - acestea sunt caracteristicile celei mai vechi primate din lume, care trăia în urmă cu aproximativ 55 de milioane de ani şi care a fost descoperită în China.
Cristina Dinu
06 iun. 2013, 07:07
Fosilele celei mai vechi primate din lume, descoperite în China FOTO

Conform paleontologilor care au realizat această descoperire prezentată pe larg în ultimul număr al revistei Nature, această fosilă unică îi va ajuta pe cercetători să completeze arborele genealogic al evoluţiei primatelor, clasă de mamifere din care face parte şi omul, scrie Agerpres.

„Acest schelet ne va spune o mare parte din povestea originii primatelor şi a celor mai vechi strămoşi ai omului”, a explicat coordonatorul studiului asupra acestui exemplar de primată, Xijun Ni, de la Academia de Ştiinţe din Beijing.

Descoperirea datează de un deceniu, când Xijun Ni organiza săpături pe situri fosiliere din provincia chineză Hubei. Cercetătorul chinez a fost chemat să examineze o fosilă descoperită de un ţăran într-o carieră din apropiere de Jingzhou, la mică distanţă de fluviul Yang-Tsé.

Această fosilă era încastrată într-o rocă ce a fost spartă în două, dezvăluind scheletul bine conservat şi amprenta acestuia rămasă pe ambele părţi ale rocii.

Cu toate acestea a fost nevoie de ani de studiu minuţios şi de utilizarea unor scanere 3D de ultimă generaţie pentru a recompune o imagine completă, de detaliu, a specimenului descoperit.

O primată atât de bizară şi de mică, mai mică chiar şi decât lemurianul pigmeu de Madagascar, un lemurian care la maturitate ajunge la doar 9 centimetri lungime, fiind cea mai mică primată în viaţă din lume.

Scheletul fosilizat indică faptul că această primată era extraordinar de bine adaptată la viaţa arboricolă. Cu membrele sale subţiri şi prelungi, coada lungă şi degetele fine, „era probabil un animal care sărea de la un arbore la altul, activ diurn şi hrănindu-se în primul rând cu insecte”, estimează Xijun Ni.

Strămoşul tuturor primatelor a fost botezat Archicebus achilles. „Archicebus” înseamnă prima maimuţă cu coadă, în timp ce ”achilles” este o trimitere la legendarul războinic elen şi la particularităţile anatomice ale gleznei micuţei primate.

„Archicebus este radical diferită de toate celelalte primate cunoscute, vii sau fosile”, precizează şi Chris Beard, de la Muzeul de Istorie Naturală Carnegie din Pittsburgh (SUA), care a participat la studiu.

Seamănă cu un hibrid bizar, cu picioarele unei mici maimuţe, membrele superioare şi dantura unor primate foarte primitive şi un craniu dotat cu nişte ochi surprinzător de mici„, explică el.

Acest schelet cvasicomplet este până în prezent cel mai vechi descoperit vreodată. El depăşeşte cu aproximativ 7 milioane de ani vechimea fosilei Darwinius, descoperită în Germania, la Messel, şi respectiv vechimea primatei Notharctus, descoperită în SUA, la Wyoming.

Archicebus este cu atât mai importantă pentru paleontologi pentru că trăia în momentul în care speciile de primate au început să se diversifice.

Pe cursul evolutiv, o ramură s-a desprins pentru a forma micuţele primate nocturne şi arboricole cu ochii mari, iar o altă ramură a dus la apariţia maimuţelor antropoide (maimuţele mari, fără coadă), un grup mare ce include cimpanzeii, gorilele, urangutanii şi oamenii.

Cariera în care a fost descoperit Archicebus era în urmă cu 55 de milioane de ani fundul unui lac, iar în prezent se dovedeşte o adevărată peşteră a lui Ali Baba pentru paleontologi, conţinând numeroase fosile de păsări şi peşti din Eocen. În această perioadă geologică Pământul era o imensă seră, existând vegetaţie subtropicală chiar şi în Alaska.

„A fost cu adevărat o perioadă extraordinară pentru primate”, susţine Chris Beard, adăugând că descoperirea lui Archicebus în China nu este deloc întâmplătoare. În Eocen această regiune era un epicentru de biodiversitate care probabil că a generat apariţia primelor primate.

„Ultimele descoperiri paleontologice indică faptul că primii paşi decisivi în evoluţia primatelor, inclusiv evoluţia spre primatele antropoide, au fost realizaţi în Asia şi nu în Africa cum se credea până în urmă cu câţiva ani”, a subliniat el.

Primele antropoide ar fi apărut în Asia şi ar fi migrat apoi spre Africa unde au ajuns în urmă cu aproximativ 38 de milioane de ani. În ceea ce priveşte maimuţele antropoide şi hominizii, liniile lor evolutive s-au despărţit în Africa, în urmă cu 5 – 10 milioane de ani.

DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Cutremur: Superbet, principalul sponsor al sportului românesc, se retrage! Exclusiv
Capital.ro
Cutremur în Rusia, țara a intrat în doliu. A fost găsit MORT, împușcat în mașină. S-a întâmplat chiar acum
Playtech.ro
Salarii de 5.000 de lei pe litoralul românesc. Nu ai nevoie de studii, un singur detaliu este important
DailyBusiness
Planta-minune care te scapă de muşte, ţânţari şi furnici. Lidia Fecioru: „Este aur curat”
Adevarul
Puterea lui Xi, în scădere. De ce lipsește liderul chinez de la summit-ul BRICS? Criza tăcută din spatele zidurilor de la Beijing
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Cutremur în România. Un mare investitor pleacă
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Un bărbat dat dispărut a fost găsit mort în burta unui piton de 8,5 metri, în Indonezia
Cancan.ro
Ce se întâmplă cu puii ursoaicei care a ucis un italian pe Transfăgărășan. MMAP, anunț de ULTIMĂ ORĂ!
Playsport.ro
PSD, în cădere liberă. AUR atinge un maxim istoric în cel mai...
Capital.ro
TAXĂ majorată în România. Se instituie plata unei sume fixe anuale. Cine sunt cei vizați
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Măsura intră în vigoare de luni, 7 iulie! Apelurile înșelătoare care folosesc date de identificare false, blocate în România
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România