Fost şef al FMI, judecat pentru deturnare de fonduri

Fostul director general al Fondului Monetar Internațional între anii 2004 și 2007, Rodrigo Rato, va fi judecat în Spania pentru deturnare de fonduri la o bancă unde directorii dispuneau de cărți de credit pentru cheltuieli nelimitate și fără control, a anunțat, luni, justiția spaniolă, informează AFP.

01 feb. 2016, 16:41
Fost şef al FMI, judecat pentru deturnare de fonduri

Un judecător de la Audiența Națională, un tribunal care se ocupă de dosarele financiare, a acceptat recomandările formulate de parchet şi a decis luni să îi trimită în judecată pentru deturnare de fonduri pe Rato, în vârstă de 66 de ani, ex-ministru al Economiei în Spania în perioada 1996 — 2004, şi pe alți 65 de manageri de la banca comercială Bankia, succesoarea casei de economii Caja Madrid. De asemenea, fostul director al FMI a fost inculpat şi pentru condițiile în care s-a făcut introducerea la bursă a băncii Bankia, precum şi pentru fraudă fiscală.

Data procesului nu a fost încă fixată.

Rodrigo Rato, fost politician-vedetă al Partidului Popular (de dreapta) al premierului Mariano Rajoy, a devenit unul dintre principalele simboluri ale corupției la vârful clasei politice din Spania, notează Agerpres. El a fost arestat în luna aprilie 2015, în fața camerelor de televiziune, în timpul unor percheziții care i-au vizat biroul şi domiciliul. În luna octombrie a anului trecut, Rodrigo Rato a fost pus sub control judiciar şi i-a fost confiscat paşaportul.

Rodrigo Rato a condus FMI din 2004 până în 2007. Din anul 2009, el a fost preşedintele Casei de Economii Caja Madrid, care a devenit banca comercială Bankia, în 2010, după fuziunea cu alte şase bănci de economii. Falimentul răsunător al băncii în 2012 a obligat Spania să solicite un plan de salvare din partea Uniunii Europene în valoare de 41 de miliarde de euro pentru sectorul său bancar. În ancheta privind introducerea frauduloasă pe Bursă a băncii Bankia, Rato este inculpat pentru escrocherie, fals în înscrisuri şi uz de fals.

Rodrigo Rato mai este inculpat şi pentru utilizarea frauduloasă de carduri ale băncii de economii Caja Madrid. Aceste carduri ‘la negru’ erau folosite de şefii Caja Madrid pentru cheltuieli personale, safari în Africa sau achiziționarea de produse de lux, după cum a scris presa iberică.

Rato, care ar fi cheltuit nejustificat 99.000 de euro, a declarat în fața tribunalului, la jumătatea lunii octombrie, că el considera utilizarea acestor carduri ca făcând parte din remunerația sa şi că sumele scoase erau deduse din salariul lui, potrivit unei surse judiciare.