Fost ministru de externe polonez: Moscova a propus Varşoviei împărţirea teritoriului ucrainean

Rusia ar dori să atragă Polonia la împărţirea teritoriului Ucrainei, fostă republică sovietică care se confruntă din luna aprilie cu un conflict separatist în estul ţării, a afirmat fostul ministru de externe polonez Radoslaw Sikorski, în prezent preşedinte al Seimului, camera inferioară a parlamentului de la Varşovia.

20 oct. 2014, 15:57
Fost ministru de externe polonez: Moscova a propus Varşoviei împărţirea teritoriului ucrainean

''Putin (preşedintele rus Vladimir Putin) vrea ca Polonia să trimită trupe în Ucraina. Au fost semnale pe care ei ni le-au trimis. Noi ştim că ei se gândesc la aceasta de mai mulţi ani'', a afirmat Sikorski, citat de agenţia Unian, care la rândul ei citează presa poloneză.

Potrivit fostului şef al diplomaţiei poloneze, ''acest aspect a fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului Donald Tusk (desemnat viitor preşedinte al Consiliului European, n.red), când acesta s-a aflat în vizită la Moscova''. Putin ''a continuat să spună că Ucraina este o ţară creată artificial şi că oraşul Lvov este un oraş polonez şi de ce nu ne-am înţelege împreună'', a adăugat Sikorski.

Radoslaw Sikorski este cunoscut pentru sprijinul său ferm acordat Kievului şi criticile lansate la adresa Moscovei pentru implicarea acesteia în criza ucraineană.

El a calificat în mai multe rânduri acţiunile Rusiei în estul Ucrainei drept o 'agresiune', afirmând de asemenea că Vladimir Putin trebuie să înţeleagă faptul că până la urmă 'va plăti un preţ pentru îndrăzneala sa politică'.

”Putin (preşedintele rus Vladimir Putin) vrea ca Polonia să trimită trupe în Ucraina. Au fost semnale pe care ei ni le-au trimis. Noi ştim că ei se gândesc la aceasta de mai mulţi ani”, a afirmat Sikorski, citat de agenţia Unian, care la rândul ei citează presa poloneză.

Potrivit fostului şef al diplomaţiei poloneze, ”acest aspect a fost unul dintre primele lucruri pe care Putin i le-a spus premierului Donald Tusk (desemnat viitor preşedinte al Consiliului European, n.red), când acesta s-a aflat în vizită la Moscova”. Putin ”a continuat să spună că Ucraina este o ţară creată artificial şi că oraşul Lvov este un oraş polonez şi de ce nu ne-am înţelege împreună”, a adăugat Sikorski.

Radoslaw Sikorski este cunoscut pentru sprijinul său ferm acordat Kievului şi criticile lansate la adresa Moscovei pentru implicarea acesteia în criza ucraineană.

El a calificat în mai multe rânduri acţiunile Rusiei în estul Ucrainei drept o ‘agresiune’, afirmând de asemenea că Vladimir Putin trebuie să înţeleagă faptul că până la urmă ‘va plăti un preţ pentru îndrăzneala sa politică’.