Fost ministru închis, sursă de inspiraţie artistică pentru deţinuţi

Fostul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remeş, a devenit muză pentru colegii săi din închisoare. Un deţinut de la Penitenciarul din Baia Mare i-a facut fostului demnitar, închis pentru trafic de influenţă, un portret. L-a văzut în penitenciar şi s-a apucat să îl deseneze.

04 apr. 2013, 06:19
Fost ministru închis, sursă de inspiraţie artistică pentru deţinuţi

Deţinutul intenţionează să-i facă un cadou lui Remeş, constând tocmai din portretul pe care i l-a făcut. De altfel, deţinutul a realizat mai multe portrete în creion colegilor din penitenciar, dar şi unor feţe bisericeşti.

Foştii miniştri Ioan Avram Mureşan şi Decebal Traian Remeş au fost condamnaţi la trei ani de închisoare cu executare în dosarul „Caltaboşul”, în luna februarie a acestui an. Decizia este definitivă. Şi denunţătorul din acest dosar, Gheorghe Ciorbă, a primit o pedeapsă de un an şi jumătate cu suspendare.

Instanţa a menţinut luni condamnarea lui Decebal Traian Remeş şi Ioan Avram Mureşan la câte trei ani de închisoare cu executare dispusă în 14 februarie 2012 de un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, denunţătorul acestora, Gheorghe Ciorbă, rămâne cu condamnarea la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare dispusă prin sentinţa din 14 februarie 2012.

Decizia completului de cinci judecători al instanţei supreme este definitivă, astfel că mandatele privind pedepsele dispuse urmează să fie puse în executare.

Decebal Traian Remeş a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, alături de Ioan Avram Mureşan, acuzat de complicitate la cumpărare de influenţă în formă continuată, şi de omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, acuzat de cumpărare de influenţă.

Conform rechizitoriului DNA, în septembrie 2007, Ioan Avram Mureşan ar fi înlesnit transmiterea promisiunii şi darea unor produse în valoare de 1.500 lei şi a sumei de 15.000 euro de la omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ministrului Agriculturii de la acea vreme, Decebal Traian Remeş, pentru ca acesta să favorizeze firmele lui Ciorbă la licitaţii publice organizate de instituţii aflate în subordinea sa.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei „Construct Europromt” SRL Certeze – aparţinând fiului omului de afaceri Gheorghe Ciorbă – la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea.

Ioan Avram Mureşan se află în închisoare din mai 2012, după ce a fost condamnat definitiv de instanţa supremă la şapte ani de detenţie într-un alt dosar, în care a fost judecat pentru deturnare de fonduri.