Fost preşedinte, mort în puşcărie. Fusese condamnat la închisoare pe viaţă, pentru crime împotriva umanităţii

Fostul preşedinte al Ciadului Hissene Habré a murit la vârsta de 79 de ani în Senegal unde fusese condamnat la închisoare pe viaţă în 2016 pentru crime împotriva umanităţii după un proces fără precedent, a declarat marţi ministrul senegalez al Justiţiei Malick Sall.

24 aug. 2021, 15:41
Fost preşedinte, mort în puşcărie. Fusese condamnat la închisoare pe viaţă, pentru crime împotriva umanităţii

Hissene Habré a fost preşedinte al Ciadului în perioada 1982-1990, după ce anterior deţinuse funcţia de prim mininistru, în perioada august 1978 – martie 1979. „Habré se află în mâinile Domnului său„, a declarat ministrul pentru canalul TFM, preluat de The New York Times.

Mass-media din Senegal a relatat că Hissene Habré a murit după ce ar fi contractat COVID-19.

Citeşte şi Preşedintele Republicii Ciad, mort din cauza rănilor căpătate pe front. Şi-a condus armata în confruntările cu rebelii

Hissene Habré, care a condus Ciadul în perioada 1982-1990, a fost condamnat pe 30 mai 2016 la închisoare pe viaţă în urma unui proces fără precedent în Dakar, după ce a fost declarat vinovat de crime împotriva umanităţii, violuri, execuţii sumare, sclavie şi răpiri. O comisie de anchetă din Ciad a stabilit la 40.000 numărul victimelor represiunii sub regimul său dictatorial.

Hissene Habré, răsturnat de la putere în 1990, se refugiase în Senegal unde, sub presiune internaţională, au fost create condiţiile pentru organizarea procesului său şi unde a fost arestat în 2013 şi inculpat de un tribunal special înfiinţat în cooperare cu Uniunea Africană.

Citeşte şi Încă un şef de stat mort de Covid. Flavio Cotti, fostul preşedinte al Elveţiei, a fost răpus de virusul ucigaş