Fost primar sârb, condamnat la închisoare pentru că a ordonat incendierea casei unui jurnalist. Edilul va sta peste patru ani după gratii

Dragoljub Simonovic, fostul primar al Grocka, o periferie a Belgradului, a fost condamnat marţi în primă instanţă la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare pentru că a ordonat să fie incendiată casa unui jurnalist.

23 feb. 2021, 15:57
Fost primar sârb, condamnat la închisoare pentru că a ordonat incendierea casei unui jurnalist. Edilul va sta peste patru ani după gratii

Asociaţiile sârbe şi internaţionale pentru apărarea libertăţii presei trag semnale de alarmă cu regularitate cu privire la deteriorarea situaţiei mass-media în Serbia. Un tribunal din Belgrad l-a declarat vinovat pe Simonovic şi l-a condamnat la închisoare cu executare pentru că, în decembrie 2018, a ordonat incendierea locuinţei jurnalistului Milan Jovanovic, specializat în anchete de corupţie, în special în rândul responsabililor politici.

Milan Jovanovic era acasă împreună cu soţia sa în momentul atacului şi a reuşit să fugă printr-o fereastră din spatele casei. El a afirmat în mai multe rânduri că a fost victima acestei agresiuni din cauza articolelor sale asupra unor cazuri de corupţie care aveau legătură cu fostul primar.

Citeşte şi Jurnalist jefuit în direct după ce a fost ameninţat cu un pistol VIDEO

Autorul atacului, Aleksandar Marinkovic, care a aruncat o sticlă cu o substanţă inflamabilă pe garajul casei lui Jovanovic, provocând un incendiu ce s-a propagat asupra întregii case, a fost condamnat în contumacie la patru ani şi trei luni de închisoare, transmite presa sârbă.

Sunt mulţumit de verdict, am avut ocazia să văd că poliţia a făcut o treabă bună, la fel şi procurorul şi judecătorul, cred că verdictul este adecvat. Sper ca aceasta să însemne mai multă libertate pentru mass-media din Serbia şi ca apartenenţa la un partid să nu mai protejeze aşa cum a făcut-o până în prezent‘, a declarat Milan Jovanovic.

Citeşte şi CTP a venit în studioul TV cu un obiect ingenios care i-a provocat râsul colegului de platou. Ce a bricolat jurnalistul

Ambasada SUA la Belgrad îşi exprimase ‘îngrijorarea’ la momentul agresiunii, în contextul criticilor privind libertatea presei în Serbia, ţară care îşi negociază aderarea la Uniunea Europeană. Ambasada ‘condamnă atacurile asupra jurnaliştilor şi este îngrijorată de incidentul care a dus la distrugerea casei lui Milan Jovanovic’, menţiona atunci misiunea diplomatică americană într-o postare pe Twitter scrisă în limba sârbă.


loading...