Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat la închisoare pentru corupţie. Ofiţerul, trimis în spatele gratiilor alături de un şef de clan interlop

Sorin Muntean, fostul inspector-şef al Poliţiei judeţului Timiş, a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. În acelaşi dosar, a primit cinci ani de închisoare Pavel Dumitru, fost șef al Serviciul de Investigare a Criminalității.

16 mart. 2021, 23:46
Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat la închisoare pentru corupţie. Ofiţerul, trimis în spatele gratiilor alături de un şef de clan interlop

Decizia Curţii de Apel Timişoara în cazul lui Sorin Muntean, fost şef al Poliţiei Timiş, nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în 10 zile.

Potrivit Agerpres, lotul Muntean a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în anul 2016, pentru mai multe infracţiuni asociate faptelor de corupţie. Activitatea lor infracţională s-a manifestat în sfera importului de autoturisme din UE şi revânzarea lor, eludând obligaţiile legate de plata taxelor şi impozitelor la bugetul de stat.

Prejudiciul creat a fost de peste 800.000 de euro. Fiecare dintre inculpaţi a primit pedepse pentru mai multe infracţiuni, însă, prin contopire, li s-a aplicat pedeapsa cea mai mare. Instanţa a decis punerea de sechestre pe diferite sume şi proprietăţi până la recuperarea prejudiciului. De asemenea, inculpaţilor le-au fost interzise mai multe drepturi asociate infracţiunilor săvârşite.

Citeşte şi :DNA a mers în Austria pe urmele banilor pe care îl acuză pe Tăriceanu că i-ar fi luat mită

Fost şef al Poliţiei Timiş, condamnat la închisoare pentru corupţie. Acuzaţiile procurorilor DNA

În februarie 2016, procurorii DNA Timişoara au anunţat reţinerea lui:

  • Muntean Sorin Petru, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, instigare la dare de mită (două infracţiuni), favorizarea făptuitorului;
  • Pavel Dumitru (comisarul-şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, la data comiterii faptelor), pentru constituirea unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la luare de mită;
  • a omului de afaceri Boţ Iulian, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, dare de mită (patru infracţiuni) şi cumpărare de influenţă (două infracţiuni).

De asemenea, avocatul Marin Bîlc a fost cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă (două infracţiuni), instigare la dare de mită (două infracţiuni).

”În cursul anilor 2011 – 2013, inculpatul Boţ Iulian împreună cu mai multe persoane de încredere s-au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale controlate prin persoane interpuse. Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste două milioane lei, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora ‘la negru’, cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate către bugetul de stat”, arată procurorii DNA.

Anchetatorii susţin că activităţile infracţionale ale grupării coordonate de Boţ s-au bucurat de sprijinul şi protecţia inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Pavel Dumitru, în calitate de şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi, respectiv, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, care ”au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a grupului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani”.

Muntean şi Pavel ar fi racolat în cadrul grupului alţi poliţişti şi ar fi coordonat activităţile infracţionale de mituire a acestora, pentru a-i asigura afaceristului timişorean o soluţie favorabilă în dosarul în care era cercetat.

„Un alt membru cooptat în cadrul grupului infracţional a fost inculpatul Bîlc Marin, avocat în cadrul Baroului Timiş, persoană de încredere a inculpaţilor Muntean Sorin Petru şi Boţ Iulian, pe acesta din urmă reprezentându-l în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor”, arată rechizitoriul DNA.

Citeşte şi: Noi dezvăluiri bombă în dosarul Băneasa! Cum au “inventat” procurorii un prejudiciu într-o evaluare bazată pe anunţurile imobiliare din ziarul Bursa! Raportul KPMG care spulberă “experţii” DNA. În realitate terenul agricol USAMV a fost chiar şi de 10 ori mai scump decât preţurile de vânzare din zonă