Fost şef al SNLO şi fost director financiar, somaţi să plătească trei milioane de lei CE Oltenia

Fostul şef al fostei SNLO Daniel Burlan şi fostul director financiar Daniel Olaru au fost somaţi de conducerea Complexului Energetic Oltenia, prin adrese trimise la domiciliile acestora, să plătească trei milioane de lei unităţii energetice, sumă imputată de Curtea de Conturi.

20 mai 2013, 16:04
Fost şef al SNLO şi fost director financiar, somaţi să plătească trei milioane de lei CE Oltenia

Daniel Burlan a declarat, luni, că el şi fostul director financiar al fostei Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia Daniel Olaru au primit acasă o adresă de la conducerea CE Oltenia, prin care sunt somaţi să plătească trei milioane de lei unităţii energetice.

Daniel Burlan a afirmat că suma respectivă le-a fost greşit imputată, menţionând că decizia Curţii de Conturi prevede ca penalităţile să fie calculate până la plata lor efectivă, ceea ce ar însemna că şi actuala conducere a CE Oltenia trebuie să plătească.

„Eu nu mai sunt în funcţie din mai 2012, da? Cine plăteşte pentru perioada asta, din mai 2012 până acum? Lor şi-au trimis adrese din astea prin care să-şi ceară banii? Nu au nicio bază legală pentru un astfel de demers. Este evident că nu am de unde să plătesc o astfel de sumă”, a spus Burlan, potrivit Mediafax.

Curtea de Conturi a constatat în raportul de activitate pe anul 2011 că fosta SNLO a beneficiat de un ajutor de stat pe care nu l-a cheltuit în totalitate în mod legal, actuala conducere a CE Oltenia, care include fosta SNLO, fiind obligată să recupereze penalităţi, dobânzi şi majorări de întârziere în cuantum de peste trei milioane de lei.

Citeşte şi: SALARII NESIMŢITE la conducerea Complexului Energetic Oltenia

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat, la rândul său, luni, într-o conferinţă de presă, că, cel mai probabil, unitatea energetică îi va imputa lui Burlan şi suma de 19,8 milioane de lei pe care o are de recuperat de la Clubul de fotbal Pandurii Lignitul Târgu Jiu şi de la alte două echipe mai mici.

Cea mai mare parte din suma respectivă, 18,8 milioane de lei, reprezintă finanţările acordate de fosta SNL Oltenia echipei Pandurii în perioada 2009-2011.

CE Oltenia a dat în judecată clubul sportiv pentru a recupera banii, Laurenţiu Ciurel precizând însă că, probabil, unitatea va pierde procesul respectiv.

„Probabil nu o să câştigăm pentru că, în fond, nu e treaba clubului de unde a primit banii. Noi trebuie să recuperăm acele sume, conform Curţii de Conturi şi de la cine să-i luăm dacă nu de la cei care i-au dat?”, a declarat Ciurel.

Daniel Burlan a mai spus că el, în calitate de director general al SNL Oltenia, a repartizat banii respectivi în baza unor decizii şi prevederi bugetare reglementate inclusiv prin hotărâri de guvern.

„Sunt cam repeziţi cei din conducere. Să facă verificări şi să vadă cine a făcut propunerile pentru plăţi, de unde s-au dat banii, cine a semnat pentru ei, nu aşa, fără suport, să-i impute sumele lui Burlan. Îmi rezerv şi eu dreptul ca într-o astfel de situaţie, la o astfel de plângere a lor, să formulez şi eu una pentru abuz în serviciu. Ei nu dau banii acum în continuare la Pandurii? De unde îi dau? Au alocări speciale? Tot sub aceeaşi formulă se face finanţarea şi în prezent, dar asta nu înseamnă că e ilegală”, a declarat Daniel Burlan.

Fostul director general al SNLO este în prezent membru în Consiliul de Administraţie al Clubului Sportiv Pandurii Lignitul Oltenia Târgu Jiu, managerul privat al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, declarând, luni, că va solicita o înlocuire a lui Burlan din funcţia respectivă dacă nu primeşte în perioada următoare o serie de acte pe care le-a cerut de la club.

Ciurel a precizat că nimeni de la CE Oltenia nu a verificat până acum situaţia clubului şi modul de cheltuire a banilor, el cerând de mai mult timp să i se prezinte o serie de documente în acest sens.

Managerul privat al CE Oltenia a menţionat că aşteaptă hârtiile respective de la Daniel Burlan şi de la un alt membru în Consiliul de Administraţie al Clubului, Ion Pisc, director al Termocentralei Rovinari, care este parte a Complexului Energetic.

Daniel Burlan a declarat, însă, corespondentului MEDIAFAX că nu a primit niciun fel de solicitare din partea nimănui pentru a prezenta astfel de documente, menţionând că nu există nereguli în cheltuirea banilor clubului.

Anterior, preşedintele Consiliului de Administraţie al CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu, Marin Condescu, declara că situaţia financiară a echipei a fost controlată de toate instituţiile abilitate ale statului, inclusiv de DNA, care nu a descoperit nicio neregulă.

În 13 mai, directorul Diviziei Financiare de la CE Oltenia, Daniel Pităroiu, declara, într-o conferinţă de presă, că unitatea energetică a dat în judecată Clubul Pandurii Târgu Jiu pentru a recupera aproximativ 19 milioane de lei, sumă pe care echipa de fotbal ar fi primit-o, în perioada 2009 – 2011, în mod nelegal de la unităţi din minerit şi energie, cu titlu de finanţare.

El preciza că că acţiunea în instanţă a fost depusă după ce Corpul de Control din cadrul complexului a finalizat controalele cu privire la modul de folosire a fondurilor repartizate către diferite echipe de fotbal.

De asemenea, el spunea că, tot conform constatărilor făcute de Curtea de Conturi, Complexul Energetic Oltenia îi va da în judecată şi pe fostul director general al fostei SNL Oltenia Daniel Burlan, precum şi pe fostul director financiar al societăţii Daniel Olaru.

Conform lui Pităroiu, CE Oltenia vrea să recupereze de la cei doi foşti directori 3 milioane de lei, după ce Curtea de Conturi a constatat că banii respectivi au fost cheltuiţi doar în parte, iar cei doi foşti directori nu au respectat anumite proceduri.

„Banii aceia au venit legal, ca ajutor de stat, dar nu au fost cheltuiţi toţi la sfârşitul anului. Suma rămasă necheltuită trebuia returnată şi realocată la începutul anului următor pentru a fi cheltuită legal. Foştii directori au cheltuit banii în scopurile pentru care au fost alocaţi, dar nu au respectat această procedură, iar acum suntem obligaţi să deschidem acest proces”, declara Pităroiu.

CE Oltenia este controlată de Ministerul Economiei şi a fost înfiinţată anul trecut prin fuziunea complexelor energetice Craiova, Rovinari şi Turceni şi a Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia.