Fost şef de la CFR MARFĂ, reţinut de DNA

Fostul manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, Sândel dumitru, a fost reţinut de procurorii DNA pentru 24 de ore, fiind acuzat trafic de influență.

09 oct. 2015, 10:14
Fost şef de la CFR MARFĂ, reţinut de DNA

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 08.10.2015, a inculpaților:

DUMITRU SĂNDEL, manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență,

DASCALIUC IONEL-CRISTIAN, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– complicitate la trafic de influență.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că, în vara anului 2014, inculpatul Dumitru Săndel, în calitate de manager general al SNTF CFR MARFĂ SA Regionala Galați a pretins, prin intermediul inculpatului Dascaliuc Ionel-Cristian, de la administratorul unei societăți comerciale (denunțător în cauză), suma de 30.000 euro, pentru a-și exercita influența asupra angajaților din subordine, în legătură cu încheierea unui contract cu omul de afaceri, contract ce privea transportul de cereale.

DNA precizează că, deoarece clauzele contractului nu erau avantajoase pentru omul de afaceri din punct de vedere al termenelor de plată, acesta nu a mai fost executat.

Ulterior, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian i-a comunicat omului de afaceri că încheierea contractului respectiv în condiții avantajoase este posibilă doar dacă se realizează prin intermediul SC Rofersped SA, care reprezintă casa de expediții a SNTF CFR MARFA SA Regionala Galați, lucru cu care acesta din urmă a fost de acord.

În aceleași condiții, inculpatul Dumitru Săndel a reiterat pretinderea sumei de 30.000 euro pentru ca, în schimbul acesteia, să asigure încheierea contractului de transport, prin exercitarea influenței pe care o avea asupra angajaților SC Rofersped SA.

Totodată, inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian a pretins pentru sine un procent de 20% din afacere, raportat la valoarea facturilor emise de SC Rofersped SA către firma omului de afaceri, folos ce a fost estimat la acel moment în cuantum de aproximativ 260.000 lei, afirmând că această sumă i se cuvine ca urmare a contribuției sale la încheierea contractului, prin prisma relației lui privilegiate cu inculpatul Dumitru Săndel.

Omul de afaceri a fost de acord cu remiterea sumelor de 30.000 euro și 260.000 lei, dar în mod eșalonat, pe parcursul derulării contractului de transport.

În perioada iulie – mai 2015, inculpatul Dumitru Săndel a primit efectiv de la omul de afaceri, prin intermediul celuilalt inculpat, suma de 22.500 euro, iar inculpatul Dascaliuc Ionel Cristian suma de aproximativ 220.000 lei.
Deoarece inculpații Dascaliuc Ionel Cristian și Dumitru Săndel nu au încasat în totalitate sumele de bani pretinse de la omul de afaceri, cei doi au început să facă presiuni asupra acestuia pentru remiterea banilor, conform înțelegerilor dintre ei.

În acest context, la data de 08 octombrie 2015, omul de afaceri a remis inculpatului Dascaliuc Ionel Cristian sumele restante, respectiv 40.000 de lei și 35.000 de lei, moment în care procurorii anticorupție au procedat la constatarea infracțiunii flagrante”, informează DNA.

Inculpaților Dumitru Săndel și Dascaliuc Ionel-Cristian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală, urmând a fi prezentați, la data de 09 octombrie 2015, Tribunalului Bacău cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.